Pasaulē
2011. gada 3. janvāris, 13:22

Grieķija būvēs sienu uz ES un Turcijas robežas

Jauns.lv

Grieķijas valdība plāno būvēt sienu gar savu 206 kilometrus garo robežu ar Turciju, lai aizšķērsotu ceļu nevēlamiem imigrantiem, par paraugu ņemot ASV un Meksikas robežu.

Grieķijas valsts ministrs Krists Paputsis, kurš atbild par pilsoņu aizsardzību un savulaik bija ES enerģētikas komisārs, šādu paziņojumu sniedza intervijā Atēnu ziņu aģentūrai 31.decembrī. "Sadarbība ar citām ES valstīm norit labi. Tagad mēs plānojam uzbūvēt žogu, lai tiktu galā ar nelegālo imigrāciju," viņš teica.

"Grieķijas sabiedrība ir sasniegusi galējo robežu nelegālo imigrantu uzņemšanā," viņš piebilda. "Mēs esam pilni apņēmības šajā jautājumā. Turklāt mēs vēlamies dot izšķirošu triecienu imigrantu kontrabandas grupējumiem, kuri tirgojas ar cilvēkiem un viņu cerībām uz labāku dzīvi."

Paputsis salīdzināja plānoto būvi ar 1050 kilometrus garo žogu, kas šķērso Arizonas, Kalifornijas, Ņūmeksikas un Teksasas štatu teritoriju pie Meksikas un ASV robežas.

Šis 4,5 metrus augstais rievota metāla žogs, kura būve aizvadītajos piecos gados izmaksāja 1,8 miljardus eiro (1,26 miljardus latu) un kuru papildina novērošanas kameras, radari, patruļas ar džipiem un bezpilota lidaparāti, sākumā izraisīja protestu vētru humānu un vides aizsardzības apsvērumu dēļ, taču kopš tā laika tas guvis aizvien lielāku atbalstu ASV sabiedrībā.

ES un Turcija nav reaģējušas un Grieķijas plānu, kaut arī tas var izraisīt neapmierinātību.

ES bieži pauž neapmierinātību ar žogu, kas atdala Izraēlu no palestīniešu teritorijām, taču gausais progress sarunās par Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai un vēsturiskā spriedze Grieķijas un Turcijas attiecībās var padarīt jauno barjeru par simbolu, kas atspoguļo ES antipātijas pret savu dienvidu kaimiņvalsti.

Savukārt Eiropas Komisija decembrī paziņoja, ka tā līdz 2011.gada 2.martam pagarinās savu ātrās reaģēšanas robežkontroles komandu (RABIT) misiju un nākamajos sešos mēnešos iztērēs 9,8 miljonus eiro apstākļu uzlabošanai Grieķijas imigrantu nometnēs, kā arī nosūtīs uz Atēnām konsultantus patvēruma un migrācijas jautājumos.

RABIT misija sastāv no 175 bruņotiem robežsargiem, kuri nosūtīti no 25 ES dalībvalstīm un kurus vada Varšavā bāzētā robežkontroles aģentūra "Frontex".

Grieķija nelegālajiem imigrantiem no Āfrikas un Āzijas ir galvenais punkts iekļūšanai Eiropas Savienībā. Atzīmējot RABIT misijas iejaukšanās ietekmi, Brisele norāda, ka pirms tās izvietošanas pagājušā gada oktobrī uz Grieķijas robežas tika aizturēti 7586 cilvēki salīdzinājumā ar 4270 cilvēkiem novembrī pēc tam, kad misija sāka savu darbību.

ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma 15.decembrī aicināja Atēnas uzlabot dzīves apstākļus savos aizturēšanas centros, kurus ANO un "Amnesty International" pagājušā gada nogalē raksturoja kā "necilvēcīgus" un "pazemojošus". "Grieķijas varas iestādes Eiropas solidaritātes ietvaros saņem finansiālas un praktiskas palīdzības paketi, un es aicinu tās darīt visu, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem šī palīdzība ir nepieciešama," viņa teica.

LETA