2011. gada 10. februāris, 09:05

ASV izmeklētāji nespēj atrast pierādījumus Asanža tiesāšanai

Jauns.lv

ASV izmeklētāji nav spējuši atrast pārliecinošus pierādījumus, lai tiesas priekšā sauktu vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu par Valsts departamenta slepeno dokumentu publicēšanu, savā Eiropas izdevumā vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti un Tieslietu ministrijas izmeklētāji meklē pierādījumu, lai izvirzītu Asanžam apsūdzības un panāktu viņu izdošanu ASV tiesāšanai.

ASV varasiestādes nevēlas viņam izvirzīt apsūdzības spiegošanā, jo tādā gadījumā neizdosies panākt viņa izdošanu no Eiropas. ASV likums par spiegošanu paredz nāvessodu, bet Eiropas valstis neizdod aizdomās turētos valstīm, kur viņiem draud nāvessods.

Tā vietā varasiestādēm ir nolūks apsūdzēt Asanžu kūdīšanā nozagt federālo īpašumu, kas ir Valsts departamenta dokumenti.

Tam ir nepieciešams rast pierādījumu, ka Asanžs bijis līdzdalībnieks Savienoto Valstu armijas izlūkdienesta analītiķim Bredlijam Meningam, kurš tiek turēts aizdomās par slepenu militāro un Valsts departamenta dokumentu nodošanu "WikiLeaks".

Izmeklētāji pārbaudījuši Meninga kontaktus internetā, lai pierādītu, ka Asanžs mudinājis Meningu nodot viņam slepenos materiālus.

Taču izmeklēšanas rezultāti liecina, ka Menings zādzību pastrādājis pēc savas iniciatīvas, turklāt nav rasti pierādījumi, ka Menings un Asanžs bijuši saistīti, raksta "The Wall Street Journal", atsaucoties uz oficiāliem avotiem.

"FIB un Tieslietu ministrija turpina meklēt pierādījumus, lai mēģinātu apsūdzēt Asanžu sazvērestībā. Taču šādā gadījumā vainu pierādīt būs grūtāk, norāda avoti. Tāda apsūdzība tiks būvēta uz kontaktiem starp Asanžu un zema līmeņa "WikiLeaks" aktīvistiem. Pierādījumi būs balstīti uz to, ka Asanžam bijusi līdera loma," raksta avīze.

Taču šiem pierādījumiem būs netiešs raksturs, kas sarežģīs iespējas panākt Asanža izdošanu un notiesāšanu, norāda "The Wall Street Journal".

LETA