Ekskluzīvas sporta automašīnas piedzīvo atmodu Ženēvas autoizstādē. FOTO
Pasaulē
2011. gada 4. marts, 12:18

Ekskluzīvas sporta automašīnas piedzīvo atmodu Ženēvas autoizstādē. FOTO

Jauns.lv

Plašākai sabiedrībai Ženēvā atklāta Starptautiskā autoizstāde, kurā šogad pēc globālās ekonomikas krīzes beigšanās uzmanība atkal tiek vērsta uz ekskluzīviem un jaudīgiem superauto.

"Salīdzinot ar pagājušo gadu, Ženēvas autoizstādi iezīmēs autoražotāju aizvien pieaugošais optimisms," norāda "Global Insight" analītiķi. "Autorūpniecības nozare ir atkal atguvusies." Šā gada autoizstādē kopumā tiks prezentēti aptuveni 170 jauni automašīnu modeļi, tostarp automobiļi ar videi draudzīgiem dzinējiem, kā arī elektriskie un hibrīdauto. Pat autoražotājs "Rolls Royce" izstrādājis tā limuzīna elektriskās versijas prototipu.

Taču nekas tā nevar piesaistīt uzmanību kā ekskluzīvas sporta automašīnas, pat ja to sešu ciparu cena, 600 vai pat vairāk nekā 1000 zirgspēku jauda un ātrums virs 300 kilometriem stundā vidējam pircējam ir nesasniedzams. Neapšaubāmi, ka viens no modeļiem, ko ar sevišķu interesi aplūkos apmeklētāji, būs Itālijas autobūves kompānijas "Ferrari" izstrādātais automobilis FF, kas ir aprīkots ar četrām sēdvietām un ir pirmais pilnpiedziņas modelis uzņēmuma vēsturē. "FF ir fantastisks un ļoti svarīgs solis, jauna lappuse mūsu vēsturē," uzsvēra kompānija.

Arī Vācijas autoražotājam "Volkswagen" piederošais zīmols "Lamborghini" prezentē automašīnu "Aventador", kas ir ātrāka un vieglāka par iepriekšējo modeli. Kompānija arī uzsver, ka samazinātais automobiļa svars palīdzējis par 20% samazināt degvielas patēriņu un kaitīgo izmešu apjomu.Saglabājot "Lamborghini" logo noteiktās tradīcijas, "Aventador" nosaukumu guvis, pateicoties vērsim, kas kļuvis par Spānijas vēršu cīņu leģendu.

Tomēr arī šajā ekskluzīvajā un nelielajā, taču ārkārtīgi ienesīgajā segmentā ir svarīgas rūpes par vides aizsardzību.

Vācijas "Porsche" autoizstādē nolēmusi piedāvāt četru durvju kupejas "Panamera" versiju ar hibrīda dzinēju.

Šā gada Ženēvas autošovā vērojami arī vairāki jaunpienācēji, tostarp Spānijas sporta automašīnu ražotājs "GTA Motor", kas prezentējis pirmo satiksmei paredzēto augsto tehnoloģiju superauto "Spano". Šā automobiļa svars samazināts, izmantojot oglekļa šķiedru un metālus, kurus izmanto kosmiskās aviācijas nozarē, tostarp titānu.


LETA AFP, Foto: Bulls Press, EPA/LETA