Pasaulē
2011. gada 13. marts, 14:22

Zemestrīce Japānā liek apšaubīt atomenerģijas kā tīra enerģijas avota nākotni

Jauns.lv

Sprādziens un kodoldegvielas izkušanas draudi Japānas zemestrīcē cietušajā Fukušimas atomelektrostacijā svētdien atjaunoja debates par atomenerģijas drošumu un radīja šaubas par tās kā tīra enerģijas avota nākotni.

Amatpersonas brīdināja, ka pastāv "liela kodoldegvielas izkušanas iespēja" novecojušajā atomelektrostacijā ziemeļos no Tokijas, ko sestdien satricināja sprādziens pēc 8,9 balles stiprās zemestrīces, kas izraisīja desmit metrus augstus cunami viļņus.

Izgāja no ierindas rezerves dzesēšanas sistēma, kas atstāja serdeni nekontrolēti kvēlojam, radot bažas, ka degviela var izlauzties no kapsulas un izplatīt radiāciju biezi apdzīvotajā reģionā ar tā 30 miljoniem iedzīvotāju.

No rajona 20 kilometru rādiusā ap septiņdesmitajos gados būvēto AES tika evakuēti aptuveni 200 000 iedzīvotāju. Tās operatorfirma "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) gan apgalvoja, ka radiācija esot drošā līmenī, taču aizvien pieaugošais iekšējais spiediens nozīmē, ka daļa tvaiku ir jāizlaiž, un brīdināja par vēl viena sprādziena iespēju otrajā reaktorā.

Kodoenerģijas pretinieki paziņoja, ka šī krīze ir savlaicīgs atgādinājums par atomenerģijas bīstamību, ir īpaši tik seismiski aktīvos reģionos kā Japāna, un vides aizstāvju organizācija "Greenpeace" raksturoja to kā "pašā būtībā bīstamu" nozari.

Vācijā ielās izgāja desmitiem tūkstošu demonstrantu, protestējot pret valsts plāniem pagarināt Vācijas atkarību no kodolenerģijas, bet Krievija lika pārskatīt savas avāriju likvidēšanas procedūras.

Pekina ir palielinājusi investīcijas kodolenerģētikā, lai samazinātu oglekļa izmešu daudzumu. Tā būvē 27 atomelektrostacijas, 50 atrodas plānošanas fāzē, bet vēl 110 AES celtniecība ir ierosināta. Tagad tā paziņojusi, ka cieši vēro notikumu gaitu.

Kā ziņo Pasaules kodolenerģētikas asociācija, pašlaik pasaulē darbojas 443 kodolreaktori, vēl 62 tiek būvēti, 158 ir pasūtīti un 324 ierosināti.

Bijušais ASV Kodolenerģētikas regulēšanas komisijas loceklis Pīters Bredfords paziņoja, ka katastrofa "acīmredzami ir nozīmīga tā dēvētās kodolpretošanās neveiksme".

Vienīgi ASV un Francijā ir vairāk kodolobjektu nekā Japānā, taču atomelektrostacijas plāno būvēt arī citas valstīs, tai skaitā Ķīna, Indija, Dienvidkoreja, Vjetnama, Filipīnas un Malaizija.

"Galvenā nozīme ir televīzijas kadram, kurā jūsu acu priekšā uzsprāgst atomelektrostacija," teica Bredfords.

LETA