Pasaulē
2011. gada 16. aprīlī, 22:11

Aizturētais Minskas metro spridzinātājs atzinies arī citu sprādzienu organizēšanā

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sestdien žurnālistus iepazīstināja ar 11.aprīlī notikušo sprādzienu Minskas metro izmeklēšanas gaitu un paziņoja, ka aizdomās turētais atzinies arī 2005. un 2008.gadā Baltkrievijā notikušos sprādzienos.

Aizturētais Minskas metro spridzinātājs atzinies a...

Lukašenko arī klāstīja, ka nopratināti arī aizdomās turamā skolotāji, un viņa ķīmijas skolotājs atzinis, ka iespējamais tertorakata izpildītājs šo priekšmetu lieliski pārzinājis.

"Šim cilvēkam ir dabas dotas unikālas dāvanas, un tieši ķīmijā. "Divnieku karalis" visos priekšmetos, bet ķīmijā teicamnieks," sestdien klāstīja Lukašenko.

Tāpat Lukašenko stāstīja, ka aizdomās turēta dzīvesvietā Vitebskā atklāta laboratorija, kurā viņš savāca sprādzienbīstamās vielas, izņemti esot 190 priekšmeti, tostarp metāls, lodītes un armatūra.

Pagājušā naktī esot veikts "eksperiments", stāstīja Baltkrievijas prezidents. "Mēs piespiedām viņu aizvest operatīvo grupu no Vitebskas līdz pat sprādzienam, tam brīdim, kad viņus aizturēja. Viņš parādīja, sākot no dzīvokļa Vitebskā, kā atbrauca, ar kādu vilcienu, ko atveda, cik kilogramus [sprāgstvielu] veda, kādās pudelēs, burkās, uz kādu dzīvokli, kā līdz pirmdienai uzmeistaroja ierīci," eksperimenta rezultātus klāstīja Lukašenko, atzīstot, ka "viss sakrita. Esmu pilnībā pārliecināts, ka tā tas arī bija".

"Laikam jau neesmu idiots, uzņemoties atbildību paziņot, ka noziegums ir atklāts," uzsvēra Lukašenko.

Viņš skaidroja, ka pirmais tika atklāts 2008.gadā notikušais sprādziens Minskā. "Kad viņam noņēma pirkstu nospiedumus, mēs vēl nezinājām, vai tas ir viņš, bija vienkārši aizdomas. Salīdzinājām datu bāzi un ieraudzījām, ka nospiedumi pilnībā sakrīt," teica Baltkrievijas līderis.

"Un viņš uzreiz teica: "Jā, to izdarīju es." Viņš pa sekundēm, pa minūtēm pastāstīja visu, ko izmeklēšana jau zināja [par sprādzienu 2008.gada 3.jūlijā]. Pēc tam viņš pateica, ka sprādzieni Vitebskā [2005.gadā] un metro [11.aprīlī] arī ir viņa roku darbs," aizdomās turamā atzīšanos atstāstīja prezidents Lukašenko.

"Zināt, pēc sprādziena metro viņš nedevās uz dzīvokli, bet gan uz 3.jūlija nozieguma vietu. Pēc tam aizgāja uz dzīvokli un tur viņi jau bija saorganizējuši iedzeršanu, "apslacīja"," klāstīja Baltkrievijas prezidents.

Viņš pastāstīja ari par nozieguma līdzzinātājiem, kas ir aizturēti. Viens esot "liedzies, grozījies šā un tā, bet nu jau ir atzinies". Arī otrs ir atzinies. "Meitene, kuru aizturēja, it kā neko neesot redzējusi. Bet pēc tam teica: "Jā, redzēju." Jau sāk atzīties," izmeklēšanas gaitu klāstīja Lukašenko.

Tāpat viņš noraidīja visas runas, ka terorakts nemaz neesot vēl atklāts un to, ka tas esot bijis izdevīgs valsts vadībai.

"Kādam gan jābūt idiotam, lai pārvilktu strīpu visam izdarītajam. Jo es taču ne mazums esmu darījis, lai dzīvot pie mums būtu mierīgi. Miers un drošība - tas ir mūsu valsts zīmols," paziņoja Lukašenko.

"Tas ir blefs, pilnīgākās muļķības," sestdien žurnālistiem teica Lukašenko, noliedzot opozīcijas apgalvojumus, ka sprādziens Lukašenko bija izdevīgs, lai novērstu sabiedrības uzmanību no Baltkrievijas ekonomikas problēmām.

Savukārt Baltkrievijas Valsts Drošības komitejas (VDK) Informācijas un sabiedrisko attiecību centra vadītājs Aleksandrs Antonovoičs paziņoja, ka teroraksta izpildītājs bija rūpīgi izpētījis vilcienu kustības hronometrāžu un drošības objektus stacijā.

"Izmeklēšanas gaitā iegūti objektīvi un neapstrīdami pierādījumi sprādziena īstenošanas sagatavošanai, izpētot kustības maršrutus, spridzekļa uzstādīšanas vietu, metro drošības objektus, vilcienu un cilvēku kustības hronometrāžu," viņš skaidroja.

"Visa šī sagatavošanās notika dienu iepriekš, 10.aprīlī laikā no 16:38 līdz 17:10," precizēja Antonovičs.

Viņš arī paziņoja, ka, sadarbojoties ar ārvalstu speciālistiem, pārmeklēta spridzekļa izgatavošanas vieta un atrasta tālvadības ierīce, ar kuru izpildītājs aktivizēja spridzekli.

Lai gan lietas izmeklēšana straujiem soļiem virzās uz priekšu, krimināllietā joprojām aizturētas piecas personas. Viņš skaidroja, ka tas ir izpildītāja tuvāko līdzzinātāju loks un katra vainas pakāpe tiks noskaidrota izmeklēšanā.

Savukārt Baltkrievijas prezidents paziņoja, ka ir aizturētas personas, kuru nolaidība veicināja terorakta notikšanu.

"Ja daži nebūtu tik nolaidīgi, mēs viņus [aizdomās turētos] būtu aizturējuši jau agrāk, jau pēc [2008.gada] 3.jūlija," teica Lukašenko.

"Ir fakti un mēs jau tuvākajā laikā paziņosim, kā tas bija iespējams, un tajā ir pilnīga vaļība. Kā? Tuvākajā laikā pateiksim. Viņi ir aizturēti , es liku viņus nopratināt kā noziedzniekus," teica Baltkrievijas prezidents, retoriski pajautājot, "kā cilvēks ar milzīgu somu nes 20 kilogramus sprāgstvielu un tas viss paslīd garām milicijas acīm, garām metro darbinieku acīm?".

Sprādziens metro stacijā "Oktjabrjskaja" Minskas centrā notika pirmdienas vakarā. Tajā gājuši bojā 13 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 190.

Sprādzienā Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas centrā 2008.gada 3.jūlijā neatkarības dienai veltītā koncertā tika ievainoti 55 cilvēki. Incidents notika neilgi pēc pusnakts, kad eksplodēja ar naglām un skrūvēm pildīts spridzeklis. Tika atrasts vēl viens spridzeklis, kas neuzsprāga. Incidents tika kvalificēts kā huligānisms. Pēc sprādzieniem tika noņemti praktiski visu Baltkrievijas vīriešu pirkstu nospiedumi un vainīgais atrasts.

Baltkrievijas pilsētā Vitebskā 2005.gada 14. un 22.septembrī notika divi sprādzieni. Pirmais notika sabiedriskā transporta pieturā, neviens necieta. Bet otrs sprādziens notika diskotēkā, kur apmēram 50 cilvēki tika ievainoti. Saistībā ar sprādzieniem tika aizturēti pieci cilvēki, bet īstais eksplozijas rīkotājs tā arī netika atrasts.


BNS