Pasaulē
2011. gada 20. aprīlis, 16:43

Aizvien skaļāk izskan apsūdzības par plaģiātismu Vācijas politiķes disertācijā

Jauns.lv

Aizdomām par plaģiātismu Vācijas Brīvo demokrātu partijas (FDP) uzlecošās zvaigznes Silvanas Kohas-Mērinas doktora disertācijā izskanot arvien skaļāk, tīmekļa aktīvisti no neformālās plaģiātisma apkarošanas vietnes "VroniPlag Wiki" atklājuši, ka citu autoru materiāls bez atsaucēm izmantots 56 no 201 lapaspuses.

Turklāt vismaz četrās vietās bez atsaucēm pārkopētais materiāls aizņem vairāk nekā trīs ceturtdaļas lapaspuses.

Visbiežāk izmantotais avots politiķes pētnieciskajā darbā ir raksti "no ekonomikas teorijas, kā arī ekonomikas un sociālās vēstures mācību grāmatām".

"Daudzās izmaiņas, kas veiktas pārkopētajā tekstā, kā arī fakts, ka tās sastopamas visā disertācijā, liek secināt, ka citu autoru darbu kopēšana nav kļūda, bet gan apzināts solis," spriež aktīvisti.

Līdzīgas apsūdzības šogad jau noveda pie aizsardzības ministra Karla Teodora cu Gutenberga demisijas.

"Ja šo situāciju pielīdzina "Tour de France" sacīkstēm, tad varam teikt, ka esam pieķēruši Kohu-Mērinu dopinga lietošanā, bet cu Gutenbergs aizlaidies uz motocikla," skaidro avīzes "Frankfurter Rundschau" pārstāvis. "Taču arī par dopinga lietošanu draud diskvalifikācija."

Jau iepriekš ziņots, ka Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Kohas-Mērinas disertācija par monetāro ūniju pašreiz tiek pārbaudīta Heidelbergas universitātē.

Lai gan politiķes darba analīze varētu ilgt vairākas nedēļas, laikraksts "Süddeutsche Zeitung" vēsta, ka pārbaude varētu būt pabeigta līdz maija vidū gaidāmajam FDP kongresam.

Ja tiks pierādīts plaģiātisma fakts, tas būs smags trieciens ne tikai 40 gadus vecās politiķes politiskajām ambīcijām, bet arī viņas pārstāvētajai partijai, kura joprojām daudzās sabiedriskās domas aptaujās atrodas zem piecu procentu atzīmes.

Pati Koha-Mērina izskanējušās apsūdzības vēl nav komentējusi.


LETA