Pasaulē
2011. gada 26. jūnijs, 11:32

Krievijas partiju "Taisnā lieta" vadīs miljardieris Prohorovs

Jauns.lv

Par Krievijas liberālās partijas "Taisnā lieta" ("Pravoje delo") vadītāju sestdien ārkārtas kongresā Maskavā ievēlēts miljardieris un oligarhs Mihails Prohorovs, kuram tagad jācenšas panākt, ka uz politiskās skatuves beidzas premjerministra Vladimira Putina partijas "Vienotā Krievija" ieilgusī dominance.

Uz partijas līdera amatu citu kandidātu bez Prohorova nebija. Pret viņa kandidatūru balsoja tikai divi delegāti, bet 107 bija par, liecina slēptā balsojuma rezultāti.

Pēc kongresa sarīkotajā preses konferencē Prohorovs sacīja, ka bijušie naftas lielfirmas "Jukos" līdzīpašnieki Mihails Hodorkovskis un Platons Ļebedevs ir jāatbrīvo no ieslodzījuma.

Nav nekāda pamata turēt Hodorkovski un Ļebedevu cietumā, turklāt viņu tiesāšana notikusi, pieļaujot nopietnus procesuālus pārkāpumus, sacīja jaunais "Taisnās lietas" līderis.

Programmas runā kongresā Prohorovs norādīja, ka ir nepieciešams atjaunot kārtību, kad deputātus Valsts domē ievēl no vienmandāta apgabaliem, ir jālikvidē prezidenta pilnvaroto pārstāvju institūcija, jāpaplašina gubernatoru pilnvaras, Maskavas un Sanktpēterburgas mēri, kā arī tiesu un policijas vadītāji jāizraugās vēlēšanās.

Valsts tēriņiem izglītībai, veselības aprūpei un kultūrai ir jābūt lielākiem par aizsardzības budžetu, uzskata partijas jaunais vadītājs.

Lai gan Prohorova pēkšņā iesaistīšanās politikā radījusi ažiotāžu citkārt dīkajā Krievijas politikas dzīvē, skeptiķi norāda, ka viņš Kremlim nekad nekādas raizes nav sagādājis.

Kopš 2003.gadā tika arestēts Hodorkovskis, kurš šādi atbilstoši viņa atbalstītāju versijai tika sodīts par Putina oponentu finansēšanu, šī ir pirmā reize, kad kāds no Krievijas vadošajiem uzņēmējiem iesaistās politikā.

Atbilstoši žurnāla "Forbes" datiem 2011.gadā Prohorovs bija trešais bagātākais cilvēks Krievijā. Tiek lēsts, ka viņa īpašumu vērtība ir 18 miljardi dolāru (deviņi miljardi latu). Viņš vada investīciju uzņēmumu "Onexim", kam ir nozīmīgas intereses kalnrūpniecībā, jaunajās tehnoloģijās, medijos un banku sektorā.


LETA