Pasaulē
2011. gada 2. septembris, 20:04

Dalailamas vizīte izjauc Igaunijas un Ķīnas līguma parakstīšanu

Jauns.lv

Tibetas budistu garīgā vadītāja dalailamas vizīte Tallinā un viņa tikšanās ar augstām Igaunijas amatpersonām pagājušajā mēnesī ir iemesls tam, ka Igaunijas un Ķīnas līguma parakstīšana par dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas novēršanu ir atlikta uz nenoteiktu laiku, ziņo Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht".

"Pavisam nesen bija gaidāms, ka Igaunijā pēc šīs dalailamas vizītes ieradīsies [Ķīnas] ministra vadīta delegācija, lai parakstītu šo līgumu. Pagājušajā nedēļā bija skaidrs, ka Tallinā neieradīsies neviens [Ķīnas] ministrs, nemaz jau nerunājot par delegāciju. Saskaņā ar "Eesti Paevaleht" rīcībā esošajām ziņām līguma parakstīšana ir atlikta uz nenoteiktu laiku," vēstīja laikraksts.

Saskaņā ar agrāku informāciju valdība bija akceptējusi grozījumus Igaunijas un Ķīnas līgumā par dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas novēršanu. Līgums, kurā bija plānots izdarīt grozījumus, stājās spēkā 1999.gada 8.janvārī.

Grozījumu nepieciešamību noteica vēlme saskaņot spēkā esošā nodokļu likuma pantus ar Igaunijas un Ķīnas likumiem un konkretizēt pantus, kas šajā līgumā var būt neskaidri.

Igaunijas valdība pilnvaroja finanšu ministru Jirgenu Ligi parakstīt protokolu par šī līguma grozījumiem. Līguma parakstīšana bija paredzēta šī gada augustā.   

Jau ziņots, ka Pekina ir atcēlusi iepriekš plānoto Igaunijas lauksaimniecības ministra Helira Valdora Sēdera vizīti Ķīnā, reaģējot uz Igaunijas amatpersonu tikšanos ar Tibetas budistu garīgo līderi  dalailamu pagājušajā mēnesī Tallinā.

Sēders ceturtdien aģentūrai BNS pastāstīja, ka pēc Ķīnas ierosinājuma plānotajai vizītei sākotnēji vajadzēja notikt jau pērn. Dažādu iemeslu dēļ tā tika pārcelta uz šā gada 17.-24.septembri.

Sēdera vizīte bija paredzēta vienlaicīgi ar Ķīnas un Austrumeiropas pārtikas industrijas un lauksaimniecības konferenci Hefejas pilsētā netālu no Šanhajas. Igaunijas lauksaimniecības ministra vizītes darba kārtībā bija iekļauta arī tikšanās ar Ķīnas lauksaimniecības ministru un Ķīnas lauksaimniecības uzņēmumu apmeklējums.

"Vizītes darba kārtība bija saskaņota ar Ķīnu," uzsvēra Sēders, piebilstot, ka "šodien [ceturtdien] saņēmu Ķīnas lauksaimniecības ministrijas paziņojumu, kurā ministrijas ārējo attiecību departaments informē, ka tikšanās politiskā līmenī ir atceltas". "Tas nozīmē, ka ministrs [Ķīnā] nav gaidīts," piebilda Sēders.

Ministrs atklāja, ka saņemtajā paziņojumā par tikšanos atcelšanas iemeslu minēts "incidents, kas augusta vidū notika Tallinā". Augusta vidū Tallinu vizītē apmeklēja Tibetas budistu garīgais līderis  dalailama un neoficāli viņš tikās ar augsta ranga Igaunijas amatpersonām, tostarp, Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un aizsardzības ministru, kas tajā laikā pildīja premjera pienākumus, Martu Lāru.

Igaunijas lauksaimniecības ministrs gan atzina, ka Ķīnas reakcija nav negaidīta. "Es rēķinājos, ka tamlīdzīga reakcija ir iespējama," Sēders teica BNS, tomēr uzsverot, ka viņš bija vienīgais ministrs no " Tēvzemes" un "Res Publica" savienības, kas netikās ar dalailamu.

Ministrs pauda pārliecību, ka Ķīnas reakcijai nekāds turpinājums nesekos un ilgtermiņā tas neietekmēs abu valstu attiecības. "Augsta ranga amatpersonas un uzņēmēji joprojām ir gaidīti Ķīnā," viņš norādīja.

Lai gan bez ministra uz Ķīnu nedosies arī citas augsta ranga amatpersonas, uzņēmēju delegācija četru Igaunijas lauksaimniecības nozares kompāniju pārstāvju sastāvā turp brauks kā plānots.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu    dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā.   Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu, tādēļ nosoda    dalailamas vizītes jebkurā pasaules valstī.

1989.gadā    dalailama  saņēma Nobela Miera prēmiju.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

BNS