Ķīnas miera balva piešķirta Putinam
Pasaulē

Ķīnas miera balva piešķirta Putinam

Jauns.lv

Konfūcija miera balva, ko Ķīnas akadēmiķu organizācija piešķir kopš pagājušā gadā, šogad tiks pasniegta Krievijas premjerministram Vladimiram Putinam par "izcilību pasaules miera uzturēšanā".

Ķīnas miera balva piešķirta Putinam...
Ķīnas miera balva Krievijas premjeram Putinam pasniegta par "izcilību pasaules miera uzturēšanā".
Ķīnas miera balva Krievijas premjeram Putinam pasniegta par "izcilību pasaules miera uzturēšanā".

"Šā gada aprīlī vai maijā Putins iestājas pret NATO priekšlikumu bombardēt Lībiju un viņš rīkojās miermīlīgā veidā," skaidro balvas piešķīrēji. "Šā gada balva tika piešķirta viņam par izcilību pasaules miera uzturēšanā".

Krievijas vēstniecība Ķīnā ir informēta par apbalvojuma piešķiršanu Putinam, taču atbildi vēl nav sniegusi.

Balvas pasniegšanas ceremonija notiks 9.decembrī Pekinā - dienu pirms Nobela Miera prēmijas piešķiršanas Oslo.

"Pēc manām domām, Nobela Miera prēmija aizvirzījusies pārāk tālu no miera, un tās standarti ir pārāk attālinājušies no miera būtības," norāda prēmijas piešķīrēju pārstāvis Cjao Damo. "Rietumu vērtības nav ideālas un tām ir vajadzīga alternatīva, lai tās izlīdzinātu."

Putins cīņā par šo balvu pārspējis Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Ķīnas lauksaimniecības zinātnieku Juaņu Lunpinu, atklāja Cjao.

Pirmo reizi Konfūcija miera balva tika pasniegta pērn, oficiālajai Pekinai izvēršot centienus diskreditēt Nobela komitejas lēmumu piešķirt tās miera prēmiju apcietinātajam ķīniešu disidentam Liu Sjaobo.

Pagājušajā gadā apbalvojums tika piešķirts bijušajam Taivānas viceprezidentam Lieņam Čaņam.

Lai gan sākotnēji balvas piešķīrēji noliedza saikni ar Ķīnas valdību, vēlāk gan tika atzīts, ka viņiem ir saistība ar Ķīnas Kultūras ministriju.

Taču septembrī ministrija lika pasākuma organizatoriem atteikties no balvas turpmākas pasniegšanas, šādu rīkojumu pamatojot ar to, ka viņiem nav oficiālas atļaujas.

Lai apietu noteikto aizliegumu, balvas piešķīrēji Honkongā reģistrējuši pētījumu centru, kas organizē balvas pasniegšanas procesu.


Putins kopā ar baikeriem spodrina savu „mačo” tēlu

Putins cīkstas ar džudo čempioniem

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AFP/LETA