Tūkstošiem cilvēku Prāgā atvadās no Vāclava Havela
Pasaulē

Tūkstošiem cilvēku Prāgā atvadās no Vāclava Havela

Jauns.lv

Tūkstošiem sērotāju trešdien pa Prāgas bruģētajām ielām pavadīja 75 gadu vecumā svētdien mirušo bijušais Čehijas prezidentu un 1989.gada Samta revolūcijas ikonu Vāclavu Havelu.

Tūkstošiem cilvēku Prāgā atvadās no Vāclava Havela...
Čehijas tauta atvadās no Vāclava Havela.
Čehijas tauta atvadās no Vāclava Havela.

Čehijā trešdien sākās trīs dienu sēras un jau pašā rīta agrumā apmēram desmit tūkstoši cilvēku, ar Čehijas un Slovākijas karogiem rokās, pievienojās sēru procesijai, kuras laikā zārks ar bijušā prezidenta mirstīgajām atliekām tika nogādāts no mākslas centra, ko pats Havels palīdzēja dibināt, uz Prāgas pili, kas ir Čehijas prezidenta rezidence. Simboliski tas atgādināja paša Havela dzīvi no komunistu režīma cenzēta dramaturga līdz cienījamam valstsvīram.

Gar ielām stāvēja Čehijas armijas karavīri, bet procesijas priekšgalā gāja Havela 58 gadus vecā atraitne čehu aktrise Dagmāra Havlova. Havels pēdējā publiskajā gaitā pa Prāgas ielām tika pavadīts armijas mūziķu grupas spēlēto melodiju pavadībā.

Daudzi cilvēki Prāgā ieradušies pat no ļoti tālām Čehijas vietām, kā arī no Slovākijas. Havels bija Čehoslovākijas pēdējais prezidents. Slovākijā Havela bēru dienā piektdien izsludinātas sēras.

Vēlāk ar Čehijas karogu pārklātais zārks zirgu pajūgā tika ievests Prāgas pilī. Šo pašu pajūgu 1937.gadā izmantoja arī pirmā Čehoslovākijas prezidenta Tomāša Masarīka izvadīšanai.

"Es vēlos, lai nevienam no jums nebūtu vienaldzīga mūsu valsts nākotne, lai ikviens savas nodotos saviem darbiem ar tādu pašu drosmi un pārliecību kā to darīja Vāclavs Havels," teica Havela pēctecis Čehijas prezidenta amatā Vāclavs Klauss, ar kuru gan abiem bija bieži konflikti par valsts virzību pēc komunistu režīma sabrukuma.

Daudzi sanākušie izteica sirsnīgus vārdus par šo vēsturisko personu ne vien Čehijas, bet visas Eiropas vēsturē.

Gaidāms, ka uz Havela bērēm piektdien Prāgā ieradīsies valstu līderi no visas pasaules, piemēram, ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ar vīru bijušo ASV prezidentu Bilu Klintonu, kas kopā ar Havelu 1994.gadā Prāgas džeza klubā spēlēja saksofonu. Ieradīsies arī Polijas disidents un bijušais prezidents Lehs Valensa, kā arī Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Austrijas, Slovēnijas, Gruzijas, Polijas un Slovākijas prezidenti.

Bēru ceremonija un mise piektdien norisināsies Prāgas Svētā Vita katedrālē, bet pirms tam atvadīšanās notiks Prāgas pilī. Pēc tam Havela mirstīgās atliekas tiks kremētas, jo tā vēlas viņa ģimene.

Havels piedzima 1936.gada 5.oktobrī turīga būvuzņēmēja ģimenē Prāgā. Tomēr viņam bija liegta laba izglītība pēc tam, kad 1948.gadā varu pārņēma komunisti un atņēma visu Havelu ģimenes bagātību.

Viņš beidzis Čehijas Tehniskās Universitātes Teātra fakultāti.

Lielu daļu viņa prezidentūras pavadīja cīņa par demokrātiskām reformām ar labējo ekonomistu Vāclavu Klausu, kas 2003.gadā kļuva par Havela pēcteci Čehijas prezidenta amatā.

Viņš ir sarakstījis vairāk nekā 20 lugas un dokumentālus darbus, kas tulkoti daudzās valodās. Pēc prezidenta amata atstāšanas viņš atsāka rakstīt. Viņa jaunāko lugu "Aiziešana" slavēja kritiķi un 2008.gadā tā piedzīvoja pirmizrādi.

Uz žurnālistu jautājumu, vai viņš labāk gribētu, lai viņu atceras kā politiķi vai dramaturgu, Havels  reiz teica, ka "vēlos teikt, ka biju dramaturgs, kas darbojās kā pilsonis un, pateicoties tam, vēlāk viņš savas dzīves daļu pavadīja politiskā amatā".

Dramaturgs un bijušais disidents   Havels  1989.gada 29.decembrī kļuva par pirmo demokrātiski ievēlēto Čehoslovākijas prezidentu pēc komunistu režīma sabrukuma. 1993.gadā, kad Čehoslovākija sadalījās divās valstīs -   Čehijā  un Slovākijā, viņš kļuva par pirmo   Čehijas  valsts vadītāju un bija šajā amatā līdz 2003.gadam.

Čehijas tauta atvadās no Vāclava Havela

Kasjauns.lv/BNS/Foto: AFP/LETA