Pasaulē
2012. gada 11. maijs, 13:41

Krievijas mobilo sakaru operatori noliedz "Twitter" bloķēšanu

Jauns.lv

Krievijas mobilo sakaru operatori noliedz, ka bloķējuši piekļuvi mikroblogošanas vietnei "Twitter" pēdējās dienās Maskavā notiekošo opozīcijas protestu dēļ, piektdien noskaidrots mobilo sakaru kompānijās.

Ceturtdien publiskajā telpā parādījās informācija, ka mobilo telefonu operatori Krievijas teritorijā ir bloķējuši piekļuvi "Twitter" no mobilajām saziņas ierīcēm. Mēģinot piekļūt mikroblogošanas tīklam, daļa "Twitter" lietotāju mobilās ierīces ekrānā varēja lasīt paziņojumu, ka "operators ir bloķējis saturu".

"Twitter" lietotāji pieļāva, ka tas ir saistīts ar nesankcionētajiem protestiem, kas Maskavā sākās 6.maijā - dienu pirms Krievijas prezidenta Vladimira Putina inaugurācijas ceremonijas.

Tomēr trīs lielākie Krievijas mobilo sakaru operatori to noliedz.

Kompānijas "Vimpelkom", kas strādā ar zīmolu " Beeline", pārstāve Jekaterina Turceva apgalvoja, ka operators nav bloķējis piekļuvi "Twitter", norādot, ka lietotāji vietnei nevar piekļūt, izmantojot pārlūkprogrammas " Opera Mini" un "Internet Explorer". "Procesā iesaistījām "Opera" un "Microsoft", kā arī nosūtījām paziņojumu "Twitter" birojam Kalifornijā - gaidām no viņiem informāciju," Turceva stāstīja RIAN.

Arī kompānijā MTS apgalvoja, ka piekļuve "Twitter" nav bloķēta, uzsverot, ka Krievijā piekļuvi kādai vietnei drīkst bloķēt vien ar tiesas lēmumu.

"Twitter" bloķēšanu noliedza arī "Megafon", skaidrojot, ka "traucējumi tīklu darbībā, kas nodrošina pieeju tīkla pakalpojumiem, arī pašlaik nav fiksēti".

Tā dēvētie tautas svētki (narodnoje guļaņje) Maskavā notiek kopš pirmdienas, kad opozīcijas atbalstītāji staigā pa Maskavas centru, dziedot dziesmas, sarunājoties ar cilvēkiem, tādējādi miermīlīgi paužot protestu pret esošo varu.

"Twitter" visā pasaulē ir vairāk nekā 200 miljoni lietotāju. Kompānijas "Jandeks" aprēķini liecina, ka kirilicā "Twitter" izmanto divi miljoni cilvēku.

Mikroblogošanas vietni aktīvisti bieži vien izmanto savu ideju izplatīšanai un pauž aicinājumus uz protesta akcijām.

BNS