Pasaulē
2012. gada 28. maijs, 17:04

Irāna no Tadžikistānas plāno importēt dzeramo ūdeni, pretī dodot naftu

Jauns.lv

Irāna gatavojas no Tadžikistānas importēt dzeramo ūdeni līdz pat miljardam kubikmetru gadā, pretī dodot naftu, pirmdien vēstīja Irānas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz enerģētikas ministra Madžida Namdžu teikto.

Tadžikistānā atrodas divas trešdaļas visas Vidusāzijas dzeramā ūdens resursu, bet importēt ūdeni paredzēts caur Afganistānu.

Teherāna sola Tadžikistānai ar Irānas investīciju palīdzību uzbūvēt valsts teritorijā naftas pārstrādes rūpnīcu.

Gaidāma Irānas un Tadžikistānas ekonomiskās sadarbības komisijas sanāksme, kurā plānots runāt arī par iespējām uz Irānu un Afganistānu importēt Tadžikistānā ražoto elektroenerģiju, kas nozīmē visas trīs valstis savienojošu jaunu elektropiegādes līniju būvniecību.

Tiks apspriesta arī automaģistrāles starp Tadžikistānu un Irānu caur Afganistānu būvniecība. 26.martā Dušanbē visu triju valstu prezidenti parakstīja saprašanās memorandu par maģistrāles būvniecību.

Irānas enerģētikas ministrs norādījis, ka, būvējot šo maģistrāli, būtu iespēja izbūvēt arī gāzes, naftas un ūdens cauruļvadus.

Afganistāna, Irāna un Tadžikistāna jau iecerējušas vairākus kopīgus ambiciozus projektus, piemēram, visas trīs valstis savienojoša dzelzceļa izbūvi, kas pievienos arī Kirgizstānu un Ķīnu. Tomēr pagaidām nevienam no projektiem nav skaidras investīciju shēmas, nav arī nosauktas kaut aptuvenas projektu izmaksas.

BNS