Ēģiptes aktīvisti: tiesas spriedums par parlamenta nelikumību ir valsts apvērsums
Ēģiptieši protestē pret armijas sarīkoto parlamenta atlaišanu, kā arī ir neizpratnē, kāpēc prezidenta vēlēšanās ļauts piedalīties Mubaraka ēras premjerministram.
Pasaulē
2012. gada 15. jūnijs, 09:36

Ēģiptes aktīvisti: tiesas spriedums par parlamenta nelikumību ir valsts apvērsums

Jauns.lv

Ēģiptes aktīvisti un politiķi ceturtdien apsūdzēja armiju, ka tā sarīkojusi valsts "apvērsumu maigā formā", šādi paužot sašutumu par konstitucionālās tiesas lēmumu, ar kuru parlaments pasludināts par nelikumīgu, bet Mubaraka ēras premjerministram ļauts palikt prezidenta vēlēšanu cīņā.

Tiesas lēmums, ar kuru nule kā ievēlētais parlaments pasludināts par nelikumīgu un kas, iespējams, nozīmē, ka likumdošanas vara atkal nonāks armijas rokās, ir zīme tam, ka bruņotie spēki nevēlas šķirties no valsts varas, ko tā pārņēmusi pēc prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas, skaidroja aktīvisti.

Viņi arī pauda nosodījumu tiesas lēmumam ļaut piedalīties Mubaraka pēdējam premjerministram Ahmedam Šafikam prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 16. un 17.jūnijā.

"Esmu vīlies tā, ka man trūkst vārdu," sacīja aktīvists Ibrahims al Hudaibi. "Tas daudzējādā ziņā ir militārais apvērsums maigā formā. Tagad parlamentārā vara atgriezīsies pie Bruņoto spēku augstākās padomes (BSAP), viņiem būs viņu prezidenta amata kandidāts, viņiem ir aresta likumi. Līdz ar to mēs esam nonākuši atpakaļ izejas pozīcijās."

Konstitucionālās tiesas lēmums pieņemts dienu pēc tam, kad Tieslietu ministrija bija paziņojusi, ka armijas personāls varēs arestēt civilistus. Šīs pilnvaras armija zaudēja, kad pagājušajā mēnesī tika atcelts daudz kritizētais, vairākas desmitgades pastāvējušais ārkārtas stāvoklis.

"Neraugoties uz visu kritiku, kas tika veltīta parlamentam, tā pēcmubaraka laikmetā bija vienīgā vēlētā institūcija," sacīja aktīvists Vaels Halils. "Tieši BSAP ieviesa vēlēšanu likumu. Tas bija teju pirms desmit mēnešiem, un tagad viņi pēkšņi atskārst, ka tas ir nekonstitucionāls? Protams, ka tas ir politisks lēmums."

Tiesas lēmums ir "apvērsums pilnā apmērā", norādīja prezidenta vēlēšanu kandidāts mērenais islāmists Abdelmoneims Abuls Fotuhs, kurš gan otrajai kārtai nav kvalificējies.

"Tas ir apvērsums pilnā apmērā - paturēt armijas kandidātu un atcelt ievēlētu parlamentu, pēc tam kad armijas policijai dotas tiesības veikt arestus," savā mājaslapā sociālajā tīklā "Facebook" raksta Abuls Fotuhs. "Tie, kas donā, ka jauniešu miljoni ļaus tam tā palikt, maldina sevi."

Tostarp Ēģiptes militārā hunta paziņojusi, ka prezidenta vēlēšanu otrā kārta notiks, kā paredzēts, 16. un 17.jūnijā.

"Bruņoto spēku augstākā padome sniegusi garantijas, ka prezidenta vēlēšanu otrā kārta notiks, kā plānots, sestdien un svētdien," vēsta oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Konstitucionālā tiesa ceturtdien atzina visu parlamentu par nelikumīgu, savukārt likumu, ar kuru prezidenta vēlēšanās liegts kandidēt Mubaraka ēras augstākajām amatpersonām, atcēla.

Musulmaņu brālības kandidāts prezidenta amatam Mohammeds Mursi ceturtdien paziņoja, ka respektē tiesas lēmumu.

"Es respektēju Augstākās konstitucionālās tiesas lēmumu, jo es respektēju valsts institūcijas un varas atzaru nošķiršanas principu," privātajam telekanālam "Dream" sacīja Mursi, vienlaikus paužot vilšanos, ka tiesa noraidījusi politiskās izolācijas likumu.

Ēģiptes parlaments, kurā dominē islāmisti, aprīlī pieņēma likumu, aizliedzot iepriekšējā režīma augstākajām amatpersonām kandidēt vēlēšanās. Tas attiecās arī uz gāztā prezidenta Hosni Mubaraka pēdējo premjerministru Ahmedu Šafiku, kurš tagad ir iekļuvis prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

Mursi, runājot par sestdien un svētdien paredzētajām vēlēšanām, pauda pārliecību, ka "tautas īstenotā izolācija un tautas noraidījums ir spēcīgāks nekā tiesiskā izolācija".

Hunta iepriekš tika solījusi, ka tā nodos varu ievēlētajam prezidentam mēneša beigās. Tomēr ceturtdienas tiesas lēmums, ar kuru parlaments tika anulēts, situāciju padara visai neskaidru. Prezidenta pilnvaras ir jānosaka likumdošanas asamblejai, kuru parlaments izveidojis šonedēļ.

LETA, Foto: AFP/LETA