Pasaulē
2012. gada 26. jūnijs, 20:34

Stokholma piedzīvo lietaināko jūniju meteoroloģisko novērojumu vēsturē

Jauns.lv

Stokholma piedzīvo lietaināko jūniju meteoroloģisko novērojumu vēsturē, nokrišņu daudzumam normu pārsniedzot vairāk nekā četras reizes, otrdien atzina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts.

"Stokholmā šomēnes reģistrēti 145,8 milimetri nokrišņu, salīdzinot ar vidējo rādītāju - 36,5 milimetriem," teikts institūta mājaslapā ievietotajā paziņojumā.

Jūnijā Stokholmā reģistrētais nokrišņu daudzums ir augstākais kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma 1786.gadā.

Arī Zviedrijas vidiene pēdējā laikā piedzīvojusi spēcīgas lietavas, un nokrišņu daudzums šajā reģionā vairāk nekā trīs reizes pārsniedz vidējo rādītāju. Tikmēr valsts ziemeļu daļā pieredzēts neparasts sausums.

Globālās sasilšanas ietekmē Zviedrijas klimats kļuvis siltāks un lietaināks, un pēdējos gados pieredzēts gan vairāk lietavu, gan vētru.

2.jūnijā Stokholmā tika reģistrēta aukstākā jūnija diena pēdējo 84 gadu laikā, termometra stabiņam pakāpjoties vien līdz sešiem grādiem pēc Celsija.

Arī citas šī jūnija dienas Zviedrijas galvaspilsētā bijušas vēsākas, nekā ierasts. Vidējā temperatūra bija vien 13,3 grādi pēc Celsija, salīdzinot ar ierastajiem 15,2 grādiem.

Parasti jūnijā ir vidēji 5,3 dienas, kad gaisa temperatūra Stokholmā pārsniedz 25 grādus pēc Celsija, taču šajā mēnesī termometra stabiņš tā arī nav pakāpies augstāk par 21,6 grādiem pēc Celsija.

Šī ir tikai otrā reize kopš 1920.gada, kad Zviedrijā jūnijā gaiss vēl nav iesilis līdz 25 grādiem pēc Celsija.

LETA

Tēmas