Pasaulē
2012. gada 4. septembris, 14:01

Britu rakstnieks atzīst slavinošu atsauksmju rakstīšanu par paša darbiem

Jauns.lv

Britu kriminālromānu autors R.J.Ellorijs svētdien atzina, ka, slēpjoties aiz dažādiem pseidonīmiem, rakstījis slavinošas atsauksmes par saviem darbiem.

Saskaroties ar lasītāju nosodījumu, grāmatu "A Quiet Belief in Angels" un "A Simple Act of Violence" autors atvainojās par savu rīcību. Viņš atzina, ka izmantojis viltus profilus interneta veikalā "Amazon", lai rakstītu slavinošas atsauksmes par saviem darbiem un piešķirtu tiem maksimālo vērtējumu - piecas zvaigznes, kā arī lai atstātu negatīvas recenzijas un zemu vērtējumu konkurentiem.

Ellorijs ir atzīts rakstnieks, kura darbi ieguvuši vairākas literatūras balvas.

Viņš atvainojās, kad Zviedrijā dzīvojošais spiegu romānu autors Džeremijs Dans atmaskoja viņa rīcību mikroblogošanas vietnē "Twitter".

47 gadus vecā rakstnieka atvainošanās tika publicēta laikrakstā "The Daily Telegraph".

38 gadus vecais Dans esot atklājis patiesību, "nedaudz meklējot un spiegojot". Viņš publicēja apsūdzības tikai tad, kad pie viņa vērsās vēl kāds nobažījies rakstnieks.

Lai arī Ellorijs neuzbruka Dana darbiem, viņš esot gribējis pievērst sabiedrības uzmanību "nožēlojamajai" rīcībai. "Elloriju esmu saticis tikai vienreiz, un šis nav personisks uzbrukums," teica Dans. "Taču es uzskatu, ka rakstniekiem nekādā gadījumā nevajadzētu sacerēt atsauksmes par savu "brīnišķīgo ģenialitāti" un noķengāt citu smagi strādājošu rakstnieku darbu, neatklājot savu identitāti."

"Mans darbs nav to kontrolēt, taču es uzskatu, ka ir svarīgi pievērst uzmanību nepienācīgai uzvedībai," viņš piebilda.

Detektīvromānu autoru asociācija, kuras 600 biedru vidū ir arī Ellorijs, to nodēvējusi par "negodīgu" rīcību. "Mēs uzskatām, ka tas maldina lasītājus un ir negodīgi pret citiem rakstniekiem. Tas nesaskan ar mūsu izpratni par ētiku," norādīja asociācijas pārstāvis.

2010.gadā godalgotais vēsturnieks Orlando Fidžs atzina, ka ir rakstījis līdzīga satura recenzijas portālā "Amazon", kurās savus darbus raksturoja kā "fascinējošus" un "pacilājošus", kā arī noniecinājis konkurentu veikumu.

LETA