Postošajā taifūnā Filipīnās jau 477 mirušie, simtiem cilvēku pazuduši. SMELDZĪGI FOTO
"Bopha" ir stiprākais taifūns, kas šogad sasniedzis Filipīnas.
Pasaulē

Postošajā taifūnā Filipīnās jau 477 mirušie, simtiem cilvēku pazuduši. SMELDZĪGI FOTO

Jauns.lv

Taifūns "Bopha", kas otrdien plosījās Filipīnu dienvidos, prasījis vismaz 477 cilvēku dzīvības, 380 ir pazuduši bez vēsts un 411 ievainoti. Varas iestādes lūgušas starptautisku palīdzību stihijas seku pārvarēšanai.

Postošajā taifūnā Filipīnās jau 477 mirušie, simti...

Otrdien bija ziņots par 52 bojāgājušajiem. Oficiālais upuru skaits pieauga, glābējiem sasniedzot izpostītos rajonus.

Civilās aizsardzības dienesta vadītājs Benito Ramoss paziņoja, ka valdības prioritāte ir atrast bez vēsts pazudušos un uzcelt pagaidu mitekļus 250 tūkstošiem cilvēku, kas taifūnā zaudējuši pajumti un izmitināti skolās un valdības ēkās.

Taifūna centrs otrdienas rītā sasniedza sauszemi Mindanao salā, kur tas izgāza kokus un nopostīja mājas. Trešdienas naktī  taifūns kļuva vājāks un sāka virzīties uz Dienvidķīnas jūru.

258 bojāgājušie tika atrasti Mindanao austrumu piekrastē, 191 - šīs salas kalnu pilsētās Ņūbataanā un Monkajo vai to apkaimē, un 19 - citos Mindanao rajonos. Visajanas salās gājuši bojā deviņi cilvēki.

Starp plūdos un zemes nogruvumos Ņūbataanā bojāgājušajiem ir viens karavīrs, kurš piedalījās glābšanas operācijās. Seši karavīri no tās pašas armijas vienības ir pazuduši bez vēsts un trīs guvuši ievainojumus.

Glābēji lēnām sasniedz  taifūna izpostītos rajonus, atbrīvojot ceļus no izgāztiem kokiem un dažādām drazām.

"Bopha" ir stiprākais taifūns, kas šogad sasniedzis Filipīnas.

Taifūna vēji, kuru stiprums brāzmās bija līdz 58 metriem sekundē, sagrāva tūkstošiem mājokļu un citu ēku. Valdība ir lūgusi palīdzību Starptautiskajai migrācijas organizācijai, lai uzceltu pagaidu mitekļus taifūnā izdzīvojušajiem.

Filipīnu prezidents Benigno Akino ir nosūtījis karaflotes kuģus ar pārtiku un citām pirmās nepieciešamības lietām 150 tūkstošiem cilvēku Mindanao austrumkrastā, kur trīs pilsētas vēl arvien ir izolētas zemes nogruvumu un sabrukušu tiltu dēļ.

VIDEO: Postošais taifūns „Bopha”

Postošais taifūns Bopha

BNS/Foto: AFP/LETA