Pasaulē
2013. gada 11. janvāris, 12:02

Čehijā pirmo reizi tauta vēlēs prezidentu

Jauns.lv

Čehijā piektdien un sestdien notiks prezidenta vēlēšanas, kurās pirmo reizi valsts galvu ievēlēs tauta, nevis izraudzīsies parlaments.

Pavisam uz prezidenta amatu ir deviņi kandidāti, taču sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka otrajā kārtā iekļūs ekspremjeri Jans Fišers un Milošs Zemans.

62 gadus vecais Fišers, kurš ilgus gadus strādājis valsts statistikas birojā un bijis arī tā vadītājs, 2009.-2010.gadā vadīja tehnokrātisku valdību.

68 gadus vecais bijušais Sociāldemokrātiskas partijas līderis Zemans bija premjerministrs no 1998. līdz 2002.gadam.

Kandidātu vidū ir arī pašreizējais ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs.

Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens kandidāts neiegūs vairāk nekā pusi balsu, 25. un 26.janvārī notiks vēlēšanu  otrā kārta. 

Pagājušajā gadā pieņemtie konstitūcijas grozījumi paredz, ka  Čehijā  pirmo reizi kopš komunistu režīma un Čehoslovākijas sabrukuma  prezidents  būs tautas vēlēts.

Jaunais tautas vēlētais  prezidents  nomainīs pašreizējo valsts vadītāju Vāclavu Klausu, kura otrais   prezidentūras  piecu gadu termiņš beigsies 2013.gada martā. Klausam konstitūcija neļauj kandidēt uz trešo amata termiņu.

Jaunievēlētais   prezidents  būs trešais  Čehijas  vēsturē, kopš tā 1993.gadā atdalījās no Čehoslovākijas.

Pēc komunistu režīma krišanas 1989.gadā čehu disidents Vāclavs Havels kļuva par pēdējo Čehoslovākijas   prezidentu. Pēc Čehoslovākijas sadalīšanās viņš bija pirmais   Čehijas   prezidents   no 1993. līdz 2003.gadam. Pēc tam pie varas nāca Klauss.

Lai gan   prezidents  kā valsts galva stāv pāri ikdienas politikai, viņam tomēr ir pilnvaras iecelt premjerministrus, centrālās bankas padomes locekļus un tiesnešus, kā arī tiesības uzlikt veto likumiem.

Prezidents  arī var pieprasīt izmaiņas iekšpolitikā un ārpolitikā. Šo prerogatīvu izmantoja Klauss, kuru daudzi   Čehijā  uzskata par šķeltniecisku figūru, ņemot vērā viņa iebildumus pret Eiropas integrāciju.

BNS