Pasaulē
2013. gada 28. janvārī, 12:18

Brazīlijā traģēdijas dēļ izsludinātas trīs dienu sēras

Jauns.lv

Brazīlijā izsludinātas trīs dienu sēras, pieminot vairāk nekā 200 cilvēkus, kas nedēļas nogalē gāja bojā traģiskajā ugunsgrēkā naktsklubā.

Brazīlijā traģēdijas dēļ izsludinātas trīs dienu s...

Naktī uz svētdienu studentu pilnā naktsklubā Santamarijas pilsētā izcēlās ugunsgrēks, kurā, pēc pēdējām ziņām, bojā gājuši 233 cilvēki, bet 116 ievainoti. Daudzi no cietušajiem ir smagā stāvoklī un cīnās par dzīvību.

Traģēdijas satriektā Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa pārtraukusi dalību Eiropas un Latīņamerikas samitā Čīlē un atgriezusies dzimtenē.

Brazīlija pirmdien arī atcēlusi svinīgo atklāšanu 500 dienu atskaitei līdz nākamā gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīram futbolā, kā arī traģēdija, sagaidāms, izraisīs diskusijas par sabiedrisko drošību, jo Brazīlija arī gatavojas uzņemt 2016.gada olimpiskās spēles.

Ugunsgrēks Santamarijas naktsklubā "Kiss" izcēlies pēc plkst.2 naktī, kad tajā notika universitātes studentu ballīte ar rokgrupas uzstāšanos.

Ugunsgrēka cēlonis bija grupas izmantotā pirotehnika. Kā vietējā radiostacijā stāstīja grupas ģitārists, pēc pirmo liesmu parādīšanās apsargs grupai iedevis ugunsdzēšamo aparātu, taču tas nav darbojies.

Liesmas strauji izplatījušās, un aizdegušies griesti, pēc kā liesmas un biezi dūmi strauji pārņēmuši naktsklubu.

Klubā izcēlusies panika, un daudzi apmeklētāji pūlī nobradāti vai nosmakuši toksiskajos dūmos.

Pēc vietējo mediju vēstītā, naktsklubam bijusi tikai viena izeja, kas apgrūtinājis evakuēšanos.

Santamarijas ugunsdzēsības dienesta vadītājs Gvido de Melo sacīja, ka daudzi cilvēki nobradāti pūlī.

Viņš piezīmēja, ka kluba apsardze bloķējusi evakuācijas izeju, lai neļautu cilvēkiem doties prom, nesamaksājot par dzērieniem.

Lai glābtu liesmu iesprostotos cilvēkus, ugunsdzēsējiem nācās ēkas sienā izlauzt caurumu.

Cilvēku izglābšanos apgrūtināja arī ārpus kluba durvīm uzstādītais metāla nožogojums, kas paredzēts apmeklētāju rindas kontrolēšanai.

Liktenīgajā naktī studentu vidū populārajā Santamarijas naktsklubā "Kiss" atradušies ap 300-400 cilvēku.

Vietējie mediji ziņo, ka naktsklubam izsniegtās ugunsdzēsēju atļaujas termiņš beidzies 2011.gada augustā.

Ugunsgrēkā izdzīvojušie satriekti raksturoja haotiskās ainas naktsklubā.

"Tās bija pilnīgas šausmas. Es zaudēju tuvu draugu. Ārkārtas izejas bija slēgtas, un tad es drūzmā pazaudēju savu draugu. Tad manās rokās nomira kāda meitene. Es jutu, kā viņas sirds pārstāj pukstēt," stāstīja viens no izdzīvojušajiem jauniešiem.

"Tik daudz mirušu cilvēku, jauniešu zemē. Raudoši cilvēki, citiem bija slikti, citi nevarēja paelpot," stāstīja kāds cits izdzīvojušais students.

"Daži apstājās un mēģināja veikt reanimācijas pasākumus, taču nezināja, ko darīt, un viņi salauza cilvēkiem kaulus. Daži rāva nost cilvēkiem drēbes, lai veiktu atdzīvināšanu, taču viņiem nebija ne jausmas, ko darīt," stāstīja jaunietis.

Upuru mirstīgās atliekas nogādātas tuvējā stadionā, ko apsargā policija, lai ierobežotu upuru radinieku un tuvinieku plūsmu. Vairums upuru ir vecumā no 16 līdz 20 gadiem.

Brazīlijas prezidente sacīja, ka federālās un vietējās amatpersonas mobilizē visus resursus, lai nodrošinātu medicīnisko aprūpi cietušajiem un sniegtu atbalstu upuru ģimenēm.

BNS