Dieva daļiņa jeb Higsa bozons atklāj, ka Visums var sabrukt
Maziņš burbulītis, kas izskatītos kā paralēls Visums kaut kur parādīsies, izpletīsies un mūs iznīcinās. Un tas notikšot gaismas ātrumā.
Pasaulē
2013. gada 20. februāris, 19:30

Dieva daļiņa jeb Higsa bozons atklāj, ka Visums var sabrukt

Jauns.lv

Lai arī zinātnieki joprojām apkopo datus un veic analīzi par pirms gada atklāto Higsa bozonu, secinājumi izskatās skaudri, pavēstījusi pētnieku grupiņa pirmdien.

„Ja mēs pielietosim visus mums zināmos fizikas likumus un veiksim tiešus aprēķinus, tad tās būs sliktas ziņas,” pavēstīja Džozefs Likkens, teorētiskais fiziķis no ASV, Ilinoisas Fermi Nacionālās Akselerācijas Laboratorijas. Likkens jau iepriekš uzstājies ar skaļiem paziņojumiem Amerikas zinātnes attīstības asociācijas tikšanās laikā Bostonā.

„Visums, kurā mēs pašreiz dzīvojam ir ļoti nestabils un varētu vienkārši sabrukt pēc pāris miljardiem gadu.” Likkens ir viens no fiziķiem, kuri tieši strādā Šveicē pie Lielā Hadrona paātrinātāja.

Pirms gada beidzot tika atklāts Higsa bozons, kas ir subatomiska daļiņa atbildīga par Visuma izveidošanos pirms 13,7 miljardiem gadu un, iespējams, arī tā beigām. Zinātnieki gan joprojām strādā pie visu detaļu atšifrēšanas.

„Šie aprēķini parāda, ka pēc desmitiem miljardu gadu būs neaptverama katastrofa,” stāsta Likkens. „Maziņš burbulītis, kas izskatītos kā paralēls Visums kaut kur parādīsies, izpletīsies un mūs iznīcinās.” Un tas viss notikšot gaismas ātrumā.

Kasjauns.lv, Foto: AFP/LETA

Tēmas