Pasaulē
2013. gada 25. jūnijs, 00:20

Džuljens Esanžs: Snoudens ir pie labas veselības un drošībā

Jauns.lv

Edvards Snoudens, kurš kļuvis pazīstams kā ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestu darbību interneta un telefonsarunu izspiegošanā, ir "pie labas veselības un drošībā", pirmdien paziņoja vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džuljens Esanžs, kurš gan atteicās atklāt Snoudena atrašanās vietu.

Snoudens un "WikiLeaks" darbiniece Sāra Harisone ir "pie labas veselības un drošībā, un viņi ir kontaktā ar savu juristu komandu", sacīja Esanžs telefonkonferencē no Ekvadoras vēstniecības Londonā, kur viņam ir piešķirts patvērums.

"Es nevaru sniegt sīkāku informāciju par viņu atrašanās vietu vai apstākļiem, kā vienīgi pateikt, ka šī lieta tiek kontrolēta," piebilda "WikiLeaks" dibinātājs.

"Mēs zinām, kur ir Snoudens. Viņš ir drošībā un labā noskaņojumā," teica Esanžs.

"To agresīvo draudu dēļ, kas nāk no Savienoto Valstu valdības, mēs šoreiz nevaram teikt neko vairāk. Diemžēl mēs pašlaik nevaram atklāt, kurā valstī viņš pašlaik ir," sacīja Esanžs.

Viņš arī pastāstīja, ka Snoudens ceļošanai izmanto Ekvadoras izsniegtu bēgļa dokumentu, jo ASV ir anulējušas viņa pasi.

Savukārt "WikiLeaks" pārstāve Kristīna Hrafnsone teica, ka Snoudens esot lūdzis patvērumu vairākām valstīm, tostarp Ekvadorai un Islandei.

Jau ziņots, ka svētdien Snoudens kā tranzītpasažieris ar Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" reisu ieradās no Honkongas Maskavas Šeremetjevas lidostā un jau Honkongā bija reģistrējies "Aeroflot" pirmdienas reisam uz Kubu. Tomēr, pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, Snoudens tomēr neesot lidmašīnā, kas izlidojusi uz Havanu. Nav skaidrības, vai Snoudens joprojām atrodas Krievijā vai arī jau ir izlidojis uz kādu citu valsti.

Snoudens ir lūdzis politisko patvērumu Ekvadorā, un domājams, ka viņa ceļojuma galamērķis ir šī valsts. Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patinjo svētdien paziņoja, ka Ekvadora šo lūgumu izskatīs, ņemot vērā tādus faktorus kā "vārda brīvība un pilsoņu brīvība visā pasaulē". Ekvadoras vēstniecībā Londonā jau ir guvis patvērumu interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Esanžs, kuru saistībā ar seksuāla rakstura noziegumiem pieprasa izdot Zviedrija. "WikiLeaks" svētdien paziņoja, ka ir palīdzējusi Snoudenam saistībā ar Honkongas atstāšanu un patvēruma lūgšanu. Snoudens svētdien Šeremetjevas lidostā tikās ar Ekvadoras vēstniecības Maskavā diplomātiem.

ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Keitlīna Heidena pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā aicina Maskavu neļaut Snoudenam atstāt Krieviju un izdot viņu ASV, "ņemot vērā mūsu intensificēto sadarbību pēc bumbu sprādzieniem Bostonas maratonā" un iepriekšējo sadarbību ar Krieviju tiesībaizsardzības jautājumos.

"Mēs ceram, ka Krievijas valdība apsvērs visas iespējas izdot Snoudenu Savienotajām Valstīm, lai viņš tiktu tiesāts par noziegumiem, kuros ir apsūdzēts," uzsvērts paziņojumā. Tomēr Krievijas tiesībaizsardzības struktūru pārstāvji aģentūrai "Interfax" neoficiāli izteikušies, ka Krievijas tiesībaizsardzības struktūrām nav iemesla aizturēt Snoudenu.

Heidenas paziņojumā arī teikts, ka Savienotās Valstis "pa diplomātiskajiem kanāliem ir paudušas stingrus iebildumus Honkongas varas iestādēm un Ķīnas valdībai" par to, ka Snoudenam svētdien tika atļauts atstāt Honkongu. Honkongas valdība svētdien paziņoja, ka Snoudens ir devies projām no Honkongas "likumīgi un brīvprātīgi", un ka Honkongas varas iestāžu rīcībā nav bijis "adekvātas informācijas", lai īstenotu ASV izdoto orderi Snoudena aizturēšanai.

ASV Tieslietu ministrija piektdien izvirzīja   Snoudenam  kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

16.jūnijā Savienotās Valstis anulēja Snoudena pasi.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien paziņoja, ka, ja apstiprināsies, ka Ķīna un Krievija ir apzināti ignorējušas ASV izdoto Snoudena aizturēšanas orderi, tam būs negatīvas sekas uz Vašingtonas attiecībām ar šīm valstīm.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam   Snoudenam  ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens  20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti piekļuvuši lielo interneta kompāniju serveriem un telefonsarunu datiem.

BNS