foto: United24
Lego Ukrainā palīdz atjaunot skolas, slimnīcas un tiltus
Odesas nacionālā opera un balets.
Pasaulē
2024. gada 30. jūnijs, 09:12

Lego Ukrainā palīdz atjaunot skolas, slimnīcas un tiltus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

No ASV un Vācijas līdz Polijai un pašai Ukrainai - lai atbalstītu Ukrainas oficiālo līdzekļu vākšanas platformu "United24", radoši cilvēki ir brīvprātīgi veltījuši savu laiku un talantu Ukrainas pieminekļu pārtapšanai unikālos Lego komplektos. Šos komplektus nav iespējams iegādāties, tos var laimēt tikai izlozes kārtībā, ziedojot “United24” 24 ASV dolāru vai vairāk. Ziedojumi tiek novirzīti iznīcināto būvju atjaunošanai un citiem palīdzības pasākumiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izveidoja "United24" kā personisku iniciatīvu, lai piesaistītu lielāku starptautisko palīdzību, izmantojot masu līdzekļu vākšanas projektus, piemēram, futbola spēles, mākslas šovus, mūzikas videoklipus, slavenību vēstījumus u.tml.

Saskaņā ar "United24" koordinatores Jaroslavas Gresas teikto, nosaukums "United24" cēlies no iniciatīvas mērķa sniegt palīdzību 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, taču skaitlim 24 ukraiņiem ir vēl dziļāka nozīme. Ukrainas Neatkarības diena ir 24. augusts, un 2022. gada 24. februārī Krievija iebruka Ukrainā.

foto: United24
Mikolajivas astronomijas institūts.

Kopš 2022. gada maija "United24" platforma ir piesaistījusi vairāk nekā 650 miljonus ASV dolāru, un ziedotāji no 110 valstīm ir palīdzējuši atjaunot un rekonstruēt piecas slimnīcas, 18 dzīvojamās ēkas, 24 tiltus, kā Ukrainai arī iegādāties 240 ātrās palīdzības mašīnas un 659 slimnīcu ģeneratorus. Ziedojumi palīdzējuši arī finansēt aizsardzības sistēmas un desmitiem tūkstošu Ukrainas dronu. 

Kopš kara sākuma ir iznīcināta 391 skola un bojātas 3282 skolas, kuru atjaunošanai nepieciešami gandrīz 14 miljardi ASV dolāru, un vēl 14 miljardi ASV dolāru nepieciešami medicīnas iestāžu atjaunošanai un remontam.

Kā zināms, 2022. gada martā Čikāgā bāzētais rotaļlietu ražotājs "Citizen Brick" savāca vairāk nekā 145 000 ASV dolāru Ukrainai, izveidojot pēc pasūtījuma izgatavotu Zelenska minifigūriņu no Lego.

"United24" pirmais komplekts, kas tiks izdots 2023. gada novembrī, saucās #LEGOWITHUKRAINE un ietver Kijivas "Māti Ukrainu", Krimas "Kraukļu ligzdu" un Mariupoles "Veco ūdenstorni". Otrajā komplektā #UKRAINEinLEGObricks, kas tika izdots pagājušajā mēnesī, iekļauti Kijivas Zelta vārti, Krimas Hana pils, Ļvovas apgabala Pidhirči pils, Odesas Nacionālā akadēmiskā opera un Mikolajivas astronomijas institūts.

foto: United24
Kijivas Zelta vārti.

Visi modeļi ir izgatavoti no autentiskiem Lego klucīšiem, lai gan Lego uzņēmums nav saistīts ne ar šo projektu, ne ar māksliniekiem, kas būvē šos komplektus.

Ziedotāji var izvēlēties, kurā no komplektu izlozēm piedalīties, un kuru no pieciem "United24" mērķiem atbalstīt.

Lego mākslinieks no ASV - Marks Segedijs norāda: "Šis bija tik unikāls veids, kā apvienot manu aizraušanos ar Lego ar ļoti vērtīgu mērķi - palīdzēt atjaunot izpostītu skolu. Pateicoties šim projektam, 250 bērni Ukrainā varēs atgriezties pie mācībām."