Pasaulē
2013. gada 8. augusts, 19:07

Japāna sola ievērojami samazināt valsts izdevumus

Jauns.lv

Japānas valdība ceturtdien paziņoja, ka nākamo divu gadu laikā samazinās izdevumus par astoņiem triljoniem jenu (43,5 miljardiem latu), tādējādi cenšoties samazināt valsts parādsaistību apjomu, kas sasniedzis augstāko līmeni industriāli attīstīto valstu vidū.

Paziņojums par šo plānoto samazinājumu izplatīts dažas dienas pēc tam, kad Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) bija atkāroti brīdinājis Japānu par tās aizņēmumiem.

Valsts izdevumus plānots samazināt laika periodā no 2014.gada aprīļa līdz 2016.gada martam, taču informācija par konkrētām jomām, kur paredzēts šos samazinājumus īstenot, ir visai skopa.

Japānas gada budžeta apjoms veido aptuveni 93 triljonus jenu (505,9 miljardus latu), apmēram 40% no valsts izdevumiem veidojot aizņēmumiem, kas radījuši apjomīgu parādsaistību slogu.

Tokija gan nav piedzīvojusi parādsaistību krīzi, kādu cietusi eirozona, kas galvenokārt skaidrojams ar to, ka lielākā daļa valsts zemo procentu likmju parādsaistību pieder iekšzemes finanšu institūcijām, nevis starptautiskajiem kreditoriem.

LETA