Pasaulē
2013. gada 23. oktobris, 16:18

Pētījums: katrs otrais igaunis ir piedalījies dziesmu un deju svētkos

Jauns.lv

Katrs otrais igaunis ir piedalījies nacionālajos dziesmu svētkos, bet divas trešdaļas tos vairākkārt vērojušas no skatītāju rindām, liecina jauns pētījums, vēsta laikraksts "Postimees".

96% aptaujāto Dziesmu un deju svētkus uzskata par svarīgu notikumu, bet 63% - par ļoti svarīgu.

Plašo pētījumu pasūtīja Igaunijas Dziesmu un deju svētku fonds, un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 cilvēku.

"Par spīti bailēm un aizspriedumiem, kas dažkārt tiek izteikti saistībā ar jauniešiem, dziesmu un deju festivālu tradīcijām tomēr ir ļoti dziļas saknes," sacīja viena no pētījuma idejas autorēm Marju Lauristina. "No otras puses, pašlaik tā ir ļoti noturīga tradīcija, taču iezīmējas dažas tendences un izmaiņas."

"Ja mēs raugāmies desmit vai 20 gadus tālā nākotnē, rodas jautājums, vai tagadējo 15 un 25 gadus veco jauniešu bērni dziedās un dejos? Vai viņi gribēs to darīt tradicionālajos dziesmu un deju festivālos?" jautā Lauristina.

Dziesmu un deju svētku fonda pārstāvis Svens Veidebaums norādīja, ka jauniešu festivāli spēlē nozīmīgu lomu tradīcijas saglabāšanā. "Jauniem cilvēkiem jādod iespēja piedalīties pasākumā, jo viņiem ir svarīgi iesaistīties, nevis vienkārši skatīties un klausīties," viņš uzskata.

Pirmie Igaunijas dziesmu svētki norisinājās Tartu 1869.gadā, bet deju svētki sekoja 1934.gadā. Igaunijas Vispārējie dziesmu un deju svētki tiek rīkoti ik pēc pieciem gadiem. Nākamie tiks svinēti 2014.gadā.

Savukārt jaunatnes dziesmu un deju svētki aizsākās 1962.gadā. Arī tie norisinās reizi piecos gados, un nākamie gaidāmi 2017.gadā.

LETA