Pasaulē
2013. gada 23. oktobris, 17:13

No tuberkulozes pērn pasaulē miruši 1,3 miljoni cilvēku; Latvijā - 53

Jauns.lv

ANO Pasaules veselības organizācija (WHO) dati liecina, ka pērn visā pasaulē ar tuberkulozi miruši 1,3 miljoni cilvēku, no tiem 53 Latvijā, 36 Igaunijā un 90 Lietuvā.

WHO savā jaunākajā ziņojumā norādīja, ka tuberkuloze ir otra nāvējošākā infekcijas slimība pasaulē aiz HIV/AIDS.

Vienlaikus organizācija atzina, ka 2012.gadā ar šo slimību pasaulē miruši par 100 tūkstošiem mazāk cilvēku nekā gadu iepriekš. WHO norādīja, ka kopīgie centieni visā pasaulē ir palīdzējuši slimību iegrožot, tomēr bažas rada tās formas, kas nepakļaujas medikamentiem.

Ziņojumā teikts, ka 2012.gadā ar tuberkulozi inficējušies 8,6 miljoni cilvēku, kas bija par 100 tūkstošiem mazāk nekā gadu iepriekš un gandrīz puse no 1990.gadā ar to inficēto cilvēku skaita. Tomēr WHO atzina, ka tikai divas trešdaļas gadījumu tiek diagnosticēti.

WHO tuberkulozes programmas vadītājs Mario Raviljone uzsvēra, ka kvalitatīva tuberkulozes ārstēšana visā pasaulē ir palīdzējusi samazināt ar šo slimību mirušo skaitu, "tomēr pārāk daudziem cilvēkiem joprojām nav pieejama tāda ārstēšana un viņi tādēļ cieš. Viņiem netiek noteikta diagnoze vai viņi netiek ārstēti, vai informācija par viņu saņemtās ārstēšanas kvalitāti nav zināma".

Organizācijas dati liecina, ka gandrīz trešdaļa no visiem tuberkulozes saslimšanas gadījumiem pērn bija Dienvidaustrumāzijā, nedaudz vairāk kā ceturtā daļa - Āfrikā, bet ap piektdaļu - Klusa okeāna rietumu piekrastē. Indijā vien reģistrēti 26% no visiem tuberkulozes gadījumiem pērn, bet Ķīnā - 12%.

Latvijā pērn reģistrēti 959 jauni vai atkārtoti saslimšanas ar tuberkulozi pretstatā 864 gadījumiem 2011.gadā, Lietuvā tādu bija 1635 (1748 2011.gadā), bet Igaunijā - 259 pretstatā 296 gadu iepriekš.

Kopš 1995.gada, kad WHO sāka plašu programmu pret tuberkulozi, kopumā pasaulē ar šo slimību ir ārstēti 56 miljoni cilvēku un 22 miljoni dzīvību ir izglābtas, paziņoja organizācija.

WHO piebilda, ka pašlaik lielākās bažas rada tuberkulozes paveids, kas spēj pretoties dažādu medikamentu ārstēšanai jeb MDR-TB, kas radies kā paveids saistībā ar parastās tuberkulozes infekcijas ārstēšanas slikto kvalitāti. MDR-TB spēj pretoties izoniazīda un rifampicīna ārstēšanai, kas tiek izmantota ierastās tuberkulozes infekcijas gadījumis. Netiek gaidīts, ka vakcīnas pret šo tuberkulozes veidu būs ātrāk kā 2025.gadā.

Organizācijas dati liecina, ka 2012.gadā vien ar MDR-TB saslima 450 tūkstoši cilvēku. Vissmagāk no šī paveida cieš Ķīna, Indija un Krievija. Ar MDR-TB pērn pasaulē mira 170 tūkstoši cilbēku.

BNS