foto: Shutterstock
Kartupeļi, medus, tomāti, tuncis un citi pārtikas produkti, ar kuru ēšanu vajadzētu uzmanīties
Vīru pasaule
2023. gada 5. marts, 07:38

Kartupeļi, medus, tomāti, tuncis un citi pārtikas produkti, ar kuru ēšanu vajadzētu uzmanīties

Aldis Miesnieks

9vīri

Cilvēki visā pasaulē dara ārprātīgas lietas – kāpj klintīs un debesskrāpjos bez jebkādām sasaitēm, lidinās vāverkostīmos, lec uz galvas nezināmās ūdenskrātuvēs, rāpjas vēl darbojošos vulkānos un sacenšas, kurš ilgāk aizturēs elpu 100 metrus zem ūdens. Okei, tie visi ir ekstrēmisti un adrenalīna maniaki, bet arī rāmākie mūsu sugas pārstāvji ikdienā var saskarties ar visai bīstamiem izaicinājumiem, par to pat nenojaušot. Šoreiz mēs jums pastāstīsim par dažiem pārtikas produktiem, kurus no savas ēdienkartes vajadzētu izsvītrot vai baudīt ar īpašu mērenību.

Labāk spļauj ārā

foto: Shutterstock

Produkts: Ogu un augļu kauliņi

Uzmanību: Ķiršu, plūmju, aprikožu un citu rožu dzimtas augļu kauliņos ir sastopams ciānūdeņradis, tautā vairāk pazīstams kā zilskābe. Tā ir ļoti indīga un lielā daudzumā var nodarīt cilvēka veselībai neatgriezeniskus bojājumus. Ir cilvēki, kuri ēd ķiršus ar kauliņiem, un vēl citi, kuri no persiku un aprikožu kauliņiem vēl izloba kodolus, kur noslēpta reāla zilskābes bumba. Starp citu, savulaik patiešām pazinu meiteni, kura ķiršus smiedamās ēda ar visiem kauliņiem! Lai jūs nebaida pagātnes forma – viņa ir vesela, mēs tikai retāk tiekamies, un es nezinu, vai viņa šīs ogas tāpat ēd arī šobaltdien!

Kuplais milzis

foto: Shutterstock

Produkts: Rabarbers

Uzmanību: Urrā! Šis ir produkts, par kuru man traumatiski nomācošas bērnības atmiņas. Proti, laukos tantei netālu no kūts pakša auga milzīgs rabarbers. Pāris vasaras mēnešu laikā es to izbaudīju gluži kā Kamasūtru cik tur pozās – no ķīseļiem, kompotiem, debesmannas un plātsmaizes līdz – dēliņ, gribi ko saldāku? Aizej noplūc vienu kātu un pamērcē cukurā!

Tātad – pie kaitīguma! Rabarbers, it sevišķi tā lapas, satur ļoti daudz skābeņskābes, kas ir ļoti kaitīga, jo piesaista un nogulsnē kalciju, kurš savukārt var pārvērsties nierakmeņos un podagrā. Pieci kilogrami rabarbera lapu jūs momentā nogādās Valhallā! Protams, cilvēks nav govslops – viņš tomēr vairāk patērē tieši šī auga kātus, bet arī tie pirms lietošanas vispirms ir jānomizo un citādi pareizi jāapstrādā. Brīnums, kāpēc man vēl nav podagra?

Nevis vīns, bet rieksts

foto: Shutterstock

Produkts: Muskatrieksts

Uzmanību: Patiesībā šis rieksts ir halucinogēns! Atcerieties – seši grami jūs novedīs pie krampjiem, bet deviņi – pie samaņas zuduma. Pat apēdot vienu riekstu, var sākties muskatrieksta psihoze, kas izpaužas kā visdziļākā bezizejas depresija. Gan pavāri, gan kulināri, pateicoties šā produkta neatkārtojamajam aromātam, pievieno to saviem gastronomiskajiem šedevriem, taču – tikai ļoti dozētā minimumā.

Bīsties no zaļā bumbuļa!

foto: Shutterstock

Produkts: Kartupelis

Uzmanību: Izrādās, šis viens no pasaulē populārākajiem produktiem savās saknēs, lapās un arī bumbulī satur Glika alkaloīdus – it sevišķi, ja kartupeli ilgi atstāj saskarsmē ar saules gaismu. Šis ķīmiskais savienojums var izraisīt krampjus, diareju, komu un pat nāvi. Nāvīga var būt attiecība  3–6 miligrami pret vienu cilvēka masas kilogramu. Tāpēc uzmanieties no kartupeļiem ar zaļganu nokrāsu! It sevišķi tā ikdienišķības dēļ! Nekad neturiet to apgaismotā vietā, piemēram, uz palodzes, un tad pēc nedēļas nesāciet to gatavot!

Atšķirt pēc garšas

foto: Shutterstock

Produkts: Rūgtās mandeles

Uzmanību: Šim iecienītajam riekstam ir divas pasugas – saldā un rūgtā. Ar aci var pamanīt vien to, ka rūgtā māsa ir nedaudz mazāka. Ķīmiskais savienojums amigdalīns tām piešķir īpatnēju smaržu, rūgtumu un padara tās ļoti bīstamas – maziem bērniem nāvīgi var izrādīties pat desmit apēsti riekstiņi! Priecē vienīgi tas, ka diez vai cilvēks ar baudu varētu notiesāt tādu daudzumu nešpetni rūgtu riekstu. Taču, neskatoties uz visu indīgumu, pašā riekstā ir ļoti daudz foršu mantu – B17 vitamīns, kalcijs, magnijs, fosfors, cinks, augu olbaltumi un citas labas taukskābes. Tieši no rūgtajām mandelēm iegūst to eļļu. Arī mediķi ir atzinuši to par jaudīgu spēlētāju pret sāpēm, saaukstēšanos, tas uzlabo redzi, smadzeņu aktivitāti un ir labs palīgs cīņā pret vēzi!

Bitēm jau vienalga

foto: Shutterstock

Produkts: Iereibušais medus

Uzmanību: Jau no seniem laikiem ir zināms, ka bites saldo nektāru mēdz vākt no indīgiem augiem. Cilvēks, izlaizījis pāris tā karotes, sāk uzvesties kā nenorūdīts alkoholiķis! Pašiem kukaiņiem nelielos daudzumos tas nav bīstams, ko nevar teikt par tā divkājainajiem lietotājiem – sākumā tie ir auksti sviedri, seko nelaba dūša, vemšana, reiboņi, galvassāpes. Atcerieties – 100–150 grami iereibušā medus var izraisīt samaņas zudumu vai pat letālu galarezultātu! Pēc izskata no pareizā medus to grūti atšķirt, taču pēc garšas tas  ir rūgtens un atgādina piedegušu cukuru.

Skaties uz to pēc krāsas!

foto: Shutterstock

Produkts: Tomāts

Uzmanību: Tomātu stiebri un lapas, tāpat kā negatavi augļi satur vairākus ķīmiskus elementus, kas ne pārāk patiks cilvēka organismam – it īpaši mūsu kuņģim un zarnu traktam. Labā ziņa – lai nopietni saindētos, cilvēkam būtu jāapēd teju ķerra ar vēl negataviem nakteņiem. Un vēl – kas gan var būt garšīgāks par mazsālītiem vai konservētiem zaļajiem tomātiņiem? Tālākā izvēle jums katram jāizdara pašam!

Plēsējs no okeāna

foto: Shutterstock

Produkts: Tuncis

Uzmanību: Izrādās, sava garā mūža laikā zivs ķermenī uzkrāj lielu daudzumu dzīvsudraba. Tuncim uz to ir sausi nospļauties, bet, iekļūstot cilvēka ķermenī, šis nedraudzīgais ķīmiskais elements uzbruks mūsu nierēm. Tieši tāpēc maziem bērniem un grūtniecēm vispār būtu no tā jāatsakās. Pat nezinu, kā to komentēt – dzīvsudraba uzkrāšanā tāpat savulaik apvainoja Baltijas jūrā mītošās mencas. Un tunča aizstāvībai man ir stāsts no dzīves. Reiz, copējot Maurīcijā, mūsu kuģa kapteinis kreols pateicībā par viņam sarūpēto lomu izvilka mačeti un pārcirta 40 kilo tunci uz pusēm, atstājot mums gaļīgāko – astes pusi. Braucot uz viesnīcu, mēs šķēpelējām nost tā jēlo fileju, apslacījām ar laimu un gaišo rumu, un, godīgi sakot, neko garšīgāku dzīvē vēl nebiju ēdis

Redīss no Dienvidamerikas

foto: Shutterstock

Produkts: Manioka

Uzmanību: Pazīstami arī kā kasava, maniokas augļi jeb gumi ir bagāti ar cieti, un Āfrikā tas ir ļoti nozīmīgs pārtikas produkts. Vienīgā problēma: maniokas gumi neapstrādātā veidā ir ļoti indīgi, jo satur cianogēnos glikozīdus – linamarīnu un lotaustralīnu. Šie glikozīdi vēlāk sadalās līdz pat zilskābei. Tāpēc manioka pirms lietošanas uzturā rūpīgi jāsasmalcina, jāizmērcē ūdenī un jānovāra vai jāizkaltē, lai atbrīvotos no cianīdiem. No maniokas iegūtos attīrītās cietes putraimus sauc par tapioku.

Un izskatās tik garšīgi!

foto: Shutterstock

Produkts: Kešju

Uzmanību: Rietumu anakardija tiek kultivēta savu augļu – Indijas jeb kešju riekstu – dēļ. Mūsu lielveikalos nopērkamajos riekstos nekas bīstams nebūs sastopams, jo tas ir atsvabināts no sava ar indīgu eļļu piesātinātā augļapvalka un mizas, ko pēc pārstrādes procesa izmanto gan rūpniecībā, gan medicīnā. Tā kā kešju augļu tīrīšana ir simtprocentīgs roku darbs, pat pieredzējušākajiem lobītājiem uz rokām var saredzēt apdegumu pēdas – tik ķīmiski toksiska ir tās mizas inde. Papildus, jau pēc mizas noņemšanas, visi rieksti uz speciālām virsmām tiek termiski apstrādāti, lai nodzēstu vismazākās indes pēdas.

Šis raksts un daudz kas cits interesants lasāms žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva