foto: REUTERS/SCANPIX
Miljardieris izvēlējies ceļabiedrus lidojumam ap Mēnesi
Miljardieris Jusaku Maezava ceļojumam ap Mēnesi sapulcinājis pamatā mazzināmus šovbiznesa pārstāvjus.
Vīru pasaule
2022. gada 17. decembris, 04:52

Miljardieris izvēlējies ceļabiedrus lidojumam ap Mēnesi

Kas Jauns Avīze

Japāņu miljardieris Jusaku Maezava nosaucis astoņus izredzētos, kurus viņš bez maksas ņems sev līdzi lidojumā apkārt Mēnesim ar Īlona Maska “SpaceX” kosmosa kuģi “Starship”. Ceļojums iecerēts nākamgad.

Interneta apģērbu veikala “Zozo” dibinātājs Maezava pērn kā tūrists apmeklēja Starptautisko kosmosa staciju, kur ieradās ar krievu “Sojuz”. Tagad viņam ir iecere sasniegt Mēness orbītu, lidojums ilgs nedēļu, nosēšanās uz mūsu pavadoņa nav plānota.

Miljardieris nopirka visas vietas uz pirmā “Starship” borta un pagājušā gada martā izsludināja pieteikšanos gribētājiem “dārgā Mēness komandai” – “dearMoon CREW”. Tagad viņš nosaucis izvēlētos – gandrīz visi ir kādas nozares mākslinieki.

Tie ir Stīvs Aoki, dīdžejs un producents (ASV), Tims Dods, “YouTube” zvaigzne, kosmosam veltīta bloga “Everyday Astronaut” autors (ASV), Jemi Akinemi Dele, horeogrāfs, mākslinieks (Čehija), Raianona Adama, fotogrāfe (Īrija), Karims Ilija, fotogrāfs (Lielbritānija), Brendons Hols, kinorežisors (ASV), Devs Džoši, kinoaktieris (Indija), Čhve Sinhens, popmūziķis (Dienvidkoreja).

Vēl ir divas rezervistes, ja kas atgadīsies ar kādu no pamatkomandas – amerikāņu snovbordiste Keitlīna Faringdona un japāņu dejotāja Miju. Miljardiera samaksātā summa nav atklāta, ir zināms, ka par 12 dienu vizīti kosmosa stacijā viņš samaksāja desmit miljardus jenu (vairāk nekā 69 miljoni eiro pēc tagadējā kursa).

foto: VIA REUTERS
Miljardieris Jusaku Maezava ceļojumam ap Mēnesi sapulcinājis pamatā mazzināmus šovbiznesa pārstāvjus.

Maezava nekad nav bijis precējies, bet viņam ir trīs bērni no dažādām sievietēm. Sākotnēji viņš gribēja sarīkot sieviešu konkursu, izvēloties draudzeni un ceļabiedri uz Mēnesi, bet tad atteicās no šīs idejas.

Pagaidām “Starship” sasniedzis tikai ap desmit kilometru augstumu un orbītā nav lidojis. Tas spēj pacelties un nolaisties vertikālā stāvoklī, un iecerēts, ka kļūs par jaudīgāko raķeti vēsturē.

NASA ir liela interese par “Starship”, jo tieši “SpaceX” ieguva tiesības uzbūvēt kuģi astronautu nogādei uz Mēnesi līdz šīs desmitgades beigām. Maska kompānijai ir arī iecere par Marsa misiju un plāns par “Starship”, kas varēs uzņem līdz 100 cilvēku.

Tikmēr ar “SpaceX” raķeti Japānas pirmajā Mēness misijā devies jaunuzņēmuma “ispace” kosmosa kuģis. Tam uz mūsu pavadoņa jānogādā japāņu robots un pirmais Apvienoto Arābu Emirātu Mēness visurgājējs.