100 lietas Latvijas simtgadei. 2015. gads: TUKUMA BAZNĪCAS DURVIS
2018. gada 15. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2015. gads: TUKUMA BAZNĪCAS DURVIS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Atjaunoti logi un durvis senam Baltijas dievnamam. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2015. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2016. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz Latvijas 97. dzimšanas dienas svinībām tukumnieki varēja doties pa jaunām un skaistām durvīm, lūkoties uz mūsu ārēm pa skaistiem logiem. Valsts svētku noskaņā nu varējām lūgsnas par Latviju skaitīt un tai saules mūžu vēlēt par vairāk nekā 66 tūkstošiem eiro (daļa no kuriem bija Eiropas nauda) uzfrišinātajā Tukuma luteriskajā baznīcā.

Draudzes mācītājs, arī luterāņu baznīcas Kandavas iecirkņa prāvests un Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas fonda vadītājs Mārcis Zeiferts toreiz vēstīja: “Šogad logu un durvju restaurāciju piedzīvojis kāds dievnams Latvijā - Tukuma evaņģēliski luteriskajai baznīcai atjaunoti 13 logi un 4 durvis. Atjaunotie logi un durvis ir autentiska 19. gadsimta laikmeta liecība. Tolaik draudze piedzīvoja strauju garīgu uzplaukumu”.

Tukuma luteriešu baznīca ir “unikāls un sabiedrībai vienmēr pieejams kultūrvēsturisks objekts,” vēsta draudzes interneta mājas lapa. “Tukuma Svētās Trīsvienības evaņģēliski luteriskā baznīca šodien pieder ne tikai pie kopējā Latvijas kultūras mantojuma, bet tā ir arī Eiropas Savienības kultūras mantojuma daļa. Par to liecina 1999. gadā piešķirtais ES kultūras mantojuma zilais karogs. Baznīca īpaši izcelta 2006. gada rudenī Eiropas kultūras mantojuma dienās par tēmu „Vēsturisko interjeru saglabāšana un restaurācija”, kur uzmanību izpelnījās tās klasicisma formās darinātais altāris, altārglezna un logu vitrāžas, ērģeles, 17. un 18. gadsimtā darinātie kroņlukturi”.