foto: Ieva Lūka/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 2013. gads: RĪDZINIEKA KARTE
2018. gada 13. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2013. gads: RĪDZINIEKA KARTE

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas galvaspilsētas iedzīvotāji sāk saņemt Rīdzinieka kartes. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2013. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2014. gads.

Tieši pirms pieciem gadiem rīdziniekiem sāka izdalīt RĪDZINIEKU KARTES, kā Rīgas dome pārdēvēja „Rīgas satiksmes” personalizētos e-talonus. Tika iecerēts, ka līdz ar to galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem braukšana sabiedriskajā transportā būs uz pusi lētāka nekā iebraucējiem. Tomēr no visa tā čiks vien iznāca – valdība pieprasīja likvidēt šādu Latvijas iedzīvotāju šķirošanu un nu rīdzinieki ar Rīdzinieka karti lētāk var braukt tikai brīvdienās.

No solītajām “Rīdzinieka kartes” daudzajām privilēģijām rīdzinieki izmanto tikai pāris, piemēram, braucot sabiedriskajā transportā vai apmaksājot autostāvvietas. Daudzi pat nenojauš, ka pirms pieciem gadiem (un joprojām) daudz kritizētā Rīdzinieka karte piedāvā arī citus atvieglojumus, kaut gan tie nav diez ko populāri un visaptveroši – piemēram, lētāk braukalēt ar upju kuģīti “Jūrmala”, izdevīgāk noalgot kapračus birojā “Atvadas”, dzemdēt Rīgas dzemdību namā, saņemt atlaides pērkot tabletes Mēness aptiekā, ar atlaidēm aiziet uz zvēru dārzu vai nopirkt Oskara Grīnberga desu fabrikas cīsiņus.

Rīdzinieka karte pamazām mainās un rīdzinieki tiek aplaimoti ar jaunām ekstrām, ja ne materiālām, tad estētiskām gan. Tieši pirms mēneša tika paziņots – rīdziniekiem pakāpeniski tiks izsniegtas Rīdzinieka kartes ar jaunu dizainu: jaunajā noformējumā izmantots Rīgas zili baltā karoga motīvs ar sakrustotām atslēgām. Patlaban jau esot izgatavotas 50 000 jaunā dizaina Rīdzinieka kartes.