foto: Lita Krone/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1998. gads: PELDOŠĀ GALERIJA „NOASS”
2018. gada 29. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1998. gads: PELDOŠĀ GALERIJA „NOASS”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas centrā – AB dambī uz palikšanu pietauvojas bibliskais Noasa šķirsts. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1998. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1999. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagājušā gadsimta pašās beigās Rīgā – uz AB dambja parādījās jauna kultūrtelpa – PELDOŠĀ GALERIJA „NOASS”, kura 1998. Gada nogalē arī tika pie sava bibliskā nosaukuma. Valsts svētkiem veltītajā numurā laikraksts „Brīvā Latvija” vēsta:
„Neilgi pirms Latvijas Valsts 80. gadadienas Rīgā atklāta peldoša mūsdienīgas mākslas izstāde "Blīvā upe", kas ierīkota Daugavas AB dambī noenkurotajā un mākslinieku pārveidotajā debarkaderā. Tagad šī būve ieguvusi vārdu "Noass". Peldošais objekts ar bībelisko nosaukumu vēl tikšot labiekārtots un pilnveidots. Taču patlaban pirmajā izstādē uz „Noasa" (šķirsta) aplūkojami 11 mākslinieku darbi. Starp tiem Aijas Zariņas, Oļega Tillberga, Izoldes Cēsnieces, Andpa Brežes, Ojāra Pētersona un citu darbi”.

Biedrība “Kultūras un mākslas projekts NOASS” ir radošās inteliģences apvienība, kas darbojas jau daudzus gadus un ir viena no vecākajām nevalstiskajām laikmetīgās mākslas un kultūras organizācijām Latvijā. Viens no galvenajiem tās mērķiem ir piedalīties Latvijas un Eiropas mūsdienu kultūras vides veidošanā. „Noass” šo gadu laikā ir kļuvis par neatņemamu Rīgas kultūrdzīves sastāvdaļu.