foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
100 lietas Latvijas simtgadei. 1965. gads: JŪRAS PĒRLE
2018. gada 26. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1965. gads: JŪRAS PĒRLE

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jūrmalā sāk darboties slavenais restorāns "Jūras pērle". Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1965. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1966. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1965. gadā valsts svētkus varēja svinēt pa šiko togad atklātajā Jūrmalas slavenajā restorānā JŪRAS PĒRLE, kurš nu mums ir tikai palicis tikai atmiņās, jo 2001. gadā leģendārā celtne tika nojaukta.

Restorāns savulaik kā balta kuģa korpuss pacēlās pāri pludmalei, tas bija kļuvis par zīmīgu Jūrmalas vizītkarti un populāru atpūtas vietu. 1965. gadā to laiku modernajā stilā uzbūvētā restorāna pirmajā stāvā bija nakts bārs, otrajā – restorāns un trešajā – āra kafejnīca. Restorāna griesti, mirgojoša grīda, mēbeles un interjera aksesuāri bija izgatavoti pēc speciāla pasūtījuma. Interesanti ir tas, ka šī restorāna arhitekts Josifs Goldenbergs ir arī Rīgā esošā tirdzniecības centra „Bērnu pasaule” arhitekts.

Populāra un leģendāra visā Padomju impērijā „Jūras pērle” kļuva, kad tajā izveidojās PSRS pirmā profesionālā varietē programma. „Jūras pērlē” varietē darbojās ne tikai vasarā, bet visu gadu. Restorānā bieži tika rīkoti slēgtie vakari, jo tur atpūtās partijas funkcionāri, augsta līmeņa kriminālas autoritātes un populārākie padomju mākslinieki. Bija maz izredzēto, kuri varēja atpūsties restorānā, un vēl mazāk tādu, kuri varēja iekļūt tā greznajā nakts bārā - cilvēki stāvēja rindā trīs mēnešus, maksāja viesmīļiem kukuļus un jau sešos no rīta gaidīja rindā – kad restorānu atvēra, viņi skriešus metās iekšā. Normāli ienākt un paēst pusdienas cilvēki no ielas varēja vienīgi ziemas periodā. Uz varietē programmu atnākt daudziem bija praktiski nereāli.

Tieši „Jūras pērlē” savu popularitāti ieguva dziedātāja Laima Vaikule. Viņa arī padarīja šo vietu īpaši slavenu ar savu varietē programmu.

„Jūras pērle” pirmo reizi savu popularitāti zaudēja 1991. gadā, kad sabruka Padomju Savienība, pēc kā Jūrmalā ievērojami samazinājās atpūtnieku skaits. Tajā pašā gadā „Jūras pērle” divreiz dega un ilgu laiku stāvēja izdemolēta. 2001. gadā ēku pilnībā nojauca.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās