foto: Shutterstock
100 lietas Latvijas simtgadei. 1979. gads: KREMLIS
2018. gada 10. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1979. gads: KREMLIS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latviešu māls stiprina Maskavijas Kremli. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1979. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1980. gads.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Varbūt arī Krievijas Putina režīms, kas saimnieko 1979. gada celtnē – MASKAVAS KREMLĪ, ir uz māla kājām, bet gan uz tādām riktīgām, cēlām un noturīgām māla kājām – īsta Latvijas māla. Izrādās, ka Vidzemes māla klāni ir pamatīgi stiprinājuši Maskavas varas simbolu. 1979. gadā Ņujorkā iznākošais latvju laikraksts “Laiks” ziņo:

“No Lodes drenu rūpnīcas pie Cēsīm uz Maskavu transportējot vagonu kravas Latvijas māla. Maskavas Zagorskas uzņēmums no tiem gatavojot ķieģeļus Kremļa remontēšanai”.

Jā, Latvija jau izsenis ir slavena ar saviem māliem, kas nes latvju slavu gan ar Latgales podniecības izstrādājumiem, gan ar Lodes ķieģeļu celtnēm… Tiem, kuriem tā īpaši pie sirds neiet Maskavijas varas valdīšana, atliek vien cerēt, ka Kremļa sienās iemūrētie no Latvijas zemes dzīļu bagātībām tapušie ķieģeļi sāks degt zilām liesmām, jo kā konversācijas izziņu literatūrā rakstīts: “Devona laikmeta māli sastopami gandrīz visā Latvijas teritorijā. Satur daudz dzelzs oksīda. Nav pārāk liela ugunsizturība. Lieto ķieģeļu ražošanai, šim mērķim devona mālus iegūst Lodē”.

Un Putinam atgādināsim: “Ja nepratīsi uzvesties, atjaunosim spičku rūpnīcu – Kuldīgas “Vulkānu”, ņemsim savu sēra koku un iesim svilināt Maskaviju. Mēs taču zinām, kurš ķieģelis Kremlī jāaizdedzina! Vai arī lepni paceltu galvu pakāpsimies uz Mauzoleja, lai sasniegtu Kremļa mūrējumu un no tā mūra izrautu un atpakaļum uz Lodi vestu savu ķieģeli!”