foto: Ivars Soikāns/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1982. gads: ZAĶUMUIŽAS FIRMAS CĀĻI
2018. gada 13. oktobris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1982. gads: ZAĶUMUIŽAS FIRMAS CĀĻI

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Īstenojot PSRS Pārtikas programmu, Latvijas PSR teritorijā ievieš progresīvi centralizētu vaislas vistu pavairošanas sistēmu. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šogad 1982. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1983. gads.

1982. gada novembrī Latvijas prese vēstīja, ka mūsu vistkopji sekmīgi īsteno Brežņevlaika Pārtikas programmu un LPSR republikas iedzīvotājus nodrošina ar pirmšķirīgu un kvalitatīvu broileru gaļu, kas tiek ražota, pateicoties modernizētajam Zaķumuižas vaislas dējējvistu kompleksam. Protams, nekas nav minēts jau par mitoloģizētajām kārnajām „zilajām vistām”, kuras tolaik reizēm varēja „noķert” uz pustukšo gaļas veikalu letēm. Bauskas avīze „Komunisma Ceļš” 1982. gada novembrī raksta par tā gada lietu – ZAĶUMUIŽAS FIRMAS CĀĻIEM:

„Putnu fabrika „Savienība” audzē vaislas dējējvistas visām Latvijas putnu fabrikām un saimniecībām. Šeit nodotas ekspluatācijā ražošanas jaudas, kas veco vaislas vistu nomainīšanai ļauj piegādāt apmēram pusotra miljona augsti produktīvu cāļu gadā.

Gaļas putnkopība republikā tagad ir noorganizēta pēc slēgtā cikla metodes – no šķirnes cāļu audzēšanas līdz broileru ražošanai, produkcijas apstrādāšanai un nogādāšanai veikalos.

Ik dienas no „Savienības”, kas atrodas netālu no Rīgas – Zaķumuižā, uz divdesmit adresēm dodas mašīnas ar vārīgu kravu – cāļiem, kas nule izšķīlušies. Kaut gan fabrikas lieliskās vaislas vistas jau pašas par sevi vieš pārliecību par augstu produkcijas kvalitāti, cāļi šeit tiek rūpīgi šķiroti. Pārbauda to kustīgumu, reakciju uz gaismu un skaņām. Šāda nākamo vaislas dējējvistu atlase garantē, ka to pēcteči būs veseli un labi barosies.

„Savienības” firmas broileri izaug ātri - nepilnos trijos mēnešos 40 gramus smags cālis pieaug svarā 45 reizes. Tie ir arī ļoti izturīgi un to gaļa - garšīga.

Putnu fabrika pastāvīgi tiek paplašināta: līdz piecgades beigām tās jaudas paredzēts palielināt vairāk nekā divas reizes. Šeit būvē jaunu inkubatoru, šķirošanas kompleksu un selekcijas centru, kur turpināsies darbs vēl perspektīvāku gaļas cāļu izaudzēšanai.

Republikas putnkopji, kas audzē broilerus, liek uz „Savienību” lielas cerības. Vienpadsmitajā piecgadē gaļas cāļu ražošanu Latvijā salīdzinājumā ar iepriekšējo piecgadi paredzēts palielināt par 20 procentiem, jau 1985. gadā dodot 25 miljonus broileru gadā. Tas ļaus sekmīgi atrisināt vienu no svarīgākajiem Pārtikas programmas uzdevumiem”.