100 lietas Latvijas simtgadei. 1940. gads: SARKANAIS STŪRĪTIS
www.zudusilatvija.lv
2018. gada 1. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1940. gads: SARKANAIS STŪRĪTIS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latviju pārņem vēl nebijis propogandas ierocis - sarkanie stūrīši. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1940. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību pirmajā Latvijas okupācijas gadā. Bet rīt jau būs 1941. gads: arī okupācijas laiks, bet jau zem cita zābaka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauna valdīšana un jauna sabiedriskā iekārta 1940. gadā latvju ļaudīm atnesa vēl nebijušu „svētlaimi”. Pašķirstot 1940. gada 18. novembra centrālās Rīgas avīzes, tāds nieks vien liekas, ka ne ar pušplēstu vārdu vairs netiek pieminēta Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, jo pretī mūsu tautai tiek dotas līdz tam nepiedzīvotas atrakcijas un neizsakāmi "labumi", tostarp arī SARKANAIS STŪRĪTIS, kas ir 1940. gada lieta.

1940. gada 18. novembra laikraksta „Jaunais Komunārs” lappuses mudžēt mudž no ieguvumu uzskaitījuma, ko nu zem Staļina saules saņēmusi līdz tam dubļos iemītā latviešu tauta: daudzi desmiti tūkstošu latviešu, kurus budži nelaida skolā, nu varēs likvidēt savu analfabētismu; visa tauta pirmo reizi varēs piedalīties brīvās un demokrātiskās PSRS Augstākās Padomes vēlēšanās u.t.t. Nemaz nerunājot par to, ka nu uz katra stūra karājās līdz tam neredzētas sienas avīzes, saslieti brīvpieejas lasāmgaldi un var doties uz arodbiedrību namu klausīties radio. Vot, laime pilnīga, līdz tam neredzēta!!! Sevišķi „paveicies” Ērgļu iedzīvotājiem, par ko rakstīts reportāžā „Kultūras darbs Ērgļos”:

„Ērgļos ierīkoti vairāki sarkanie stūrīši - komjaunatnes šūnai, dzelzceļniekiem un skolās. Darba ļaudīm pieejami lasāmgaldi lauku strādnieku arodbiedrībā, komjaunatnes šūnā un pagasta namā. Arodbiedrības telpās darba ļaudis var klausīties arī radiopriekšnesumus. Bez tam lasāmgaldi ierīkoti skolās un dzelzceļnieku sarkanajā stūrītī.

Ērgļos tiek izdotas 7 sienas avīzes. Izdod laukstrādnieku arodbiedrība, komjaunatnes šūna, „Latvijas Koks” zāģētavas strādnieku komiteja; sienas avīzes ir visās trijās Ērgļu skolās, un dzelzceļnieki izdod ceļojošu sienas avīzi, kas tiek sūtīta pa dzelzceļa stacijām.

Publikai pieejama bibliotēka iekārtota Ērgļu komjaunatnes telpās. Tuvākajās dienās Ērgļos atklās krievu valodas kursus, kas notiks Burtnieku skolā. Bez tam arodbiedrība rīko būvniecības jautājumu lekciju ciklu. Notiek motociklu vadītāju apmācība. Caur komjaunatnes šūnu var pieteikties uz traktoristu un lopu pārraugu kursiem.

Arodbiedrība ir noorganizējusi vairākus sarīkojumus ar referātiem, teātra izrādēm un manifestācijas gājieniem. Komjaunatnes šūna rīko biedru un aktīvistu sanāksmes, kur tiek iztirzāti jautājumi par sociālpolitiskām tēmām un noskaidroti boļševiku partijas mērķi. Tiek lasīta un visiem saprotamā veidā izskaidrota Staļina Konstitūcija, VK(b)P vēsture, LKJS programma un statūti. Visās Ērgļu skolās nodibinātas pionieru nodaļas, kurās ir vairāk kā 50 skolnieku-pionieru. Jaunie pilsoņi cītīgi mācās, lai kļūtu par vienmēr gataviem Ļeņina-Staļina mērķu sargiem”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās