Viedokļi

"Mēs izmirstam ātros tempos": Jurģis Liepnieks par bērna kopšanas atvaļinājumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bērni Latvijā nedzimst tāpēc, ka ir nabadzība, nav skaidrības par nākotni un stabilitāti, nav sajūta, ka lietas valstī attīstās pareizā virzienā, saka rakstnieks Jurģis Liepnieks. Tāpēc latviešu nācija ātros tempos izmirst, un šādos apstākļos ir bezatbildīgi pārskatīt kaut visniecīgāko lietu, kas varētu uzlabot demogrāfisko situāciju, tai skaitā arī saīsināt bērnu kopšanas atvaļinājumu.

"Mēs izmirstam ātros tempos": Jurģis Liepnieks par...

Labklājības ministrs Uldis Augulis nācis klajā ar priekšlikumu samazināt bērna kopšanas atvaļinājumu par pusgadu, tātad no līdzšinējā pusotra gada līdz gadam. Pēc ministra domām, tas ļautu vecākiem ātrāk atgriezties darba tirgū. Turklāt Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm, kur vispār ir tik garš bērna kopšanas atvaļinājums. Savukārt oponenti piesauc jau tā slikto demogrāfisko situāciju, kurai bērna kopšanas atvaļinājuma samazināšana varētu nākt par sliktu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Cik ilgam jābūt bērna kopšanas atvaļinājumam?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Jurģis Liepnieks komentē iespējamo bērna kopšanas atvaļinājuma samazināšanu un cik ilgam tam jābūt.
Jurģis Liepnieks komentē iespējamo bērna kopšanas atvaļinājuma samazināšanu un cik ilgam tam jābūt.

Bērnu kopšanas atvaļinājuma problēma ir tāds “interesants un pretrunīgs jautājums”, viņš uzskata un saka: “Dažādi pētījumi apstiprina, ka finansiālie jautājumi, kaut kādi pabalsti, arī atvaļinājuma ilgums nav izšķirošie lielumi tam, dzimst vai nedzimst bērni. Var pieņemt, ka bērnu kopšanas atvaļinājuma samazināšana, būtiski neietekmēs demogrāfisko situāciju, tās uzlabošanos vai pasliktināšanos. Bet vienlaicīgi jāņem vērā tas, ka mums demogrāfiskā situācija ir traģiska. Mēs tiešām izmirstam ātros tempos., un tam ir savas konsekvences – sākot ar ekonomiku un beidzot ar nacionālas valsts likteni.”

Tāpēc būtu pareizi darīt visu, katru niecīgāko lietu, kas varētu palīdzēt uzlabot demogrāfisko situāciju. Šai sakarā ir “diezgan bezatbildīgi grābstīties” pat ap jebkuru niecīgāko aspektu, kas to varētu palīdzēt uzlabot, tai skaitā arī gar bērna kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu un jaunajiem vecākiem dot signālu, ka viņu dzīve vēl vairāk varētu tikt apgrūtināta, uzsver Jurģis Liepnieks.