2dienas
15stundas
28minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"Nespēju noticēt, ka esam palaiduši garām tādu iespēju" - Jurģis Liepnieks par kino finansēšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvija ir zaudējusi iespēju iesaistīties pasaules lielajā kino biznesā, jo Finanšu ministrija atteikusies atvēlēt līdzekļus ārvalstu kinoprojektu līdzfinansēšanai. Vēl nesen darbojās kārtība, kas paredzēja ārvalstu kino producentiem atmaksāt daļu izdevumu, ja filmēšana tiek organizēta Latvijā. Tādā veidā valsts gan iztērēja pāris miljonus, taču krietni vairāk atguva uz tā rēķina, ka filmēšanas grupa pie mums uzturējās vairākus mēnešus, tērēja te naudu un nodarbināja vietējos cilvēkus, kuriem maksāja algu.

"Nespēju noticēt, ka esam palaiduši garām tādu ies...

Tagad taupības nolūkos šī kārtība izbeigta, kā rezultātā globālais straumēšanas serviss "Netflix" ir atteicies no plāniem savu jauno seriālu filmēt Latvijā, tā vietā priekšroku dodot Igaunijai, līdzīgu izvēli savai topošajai filmai izdarījis arī Džordžs Klūnijs. Rakstnieks Jurģis Liepnieks uzskara, ka no mūsu valsts puses tas bija idiotisks lēmums.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Mums taču ir ļoti daudz kino profesionāļu visās jomās, sākot ar gaismotājiem un operatoriem, beidzot ar skaņotājiem un producentiem, norāda Jurģis Liepnieks.
Mums taču ir ļoti daudz kino profesionāļu visās jomās, sākot ar gaismotājiem un operatoriem, beidzot ar skaņotājiem un producentiem, norāda Jurģis Liepnieks.

"Es pat nespēju noticēt, ka mēs esam palaiduši garām šādu iespēju. Šī sistēma jau nav kaut kāds Latvijas izgudrojums; tā ir daudzviet pasaulē pārbaudīta, izmantota un labi zināma. Tas ir konkrēts mehānisms, kā veicināt fiskālo aktivitāti, bet iznākums beigās ir pozitīvs. Tas ir sen zināms, pierādīts un par to neviens vairs nestrīdās. Šādas kino programmas strādā, veicina valsts ekonomiku un nes naudu.

Mums taču ir ļoti daudz kino profesionāļu visās jomās, sākot ar gaismotājiem un operatoriem, beidzot ar skaņotājiem un producentiem. Šajā jomā mums ir ļoti spēcīgs piedāvājums eksportam. Arī izmaksu ziņā mēs ļoti labi varam konkurēt ar citām valstīm, kas sniedz šādus pakalpojumus. Tātad Latvijā šim biznesam ir potenciāls. Ir vajadzīgs tikai neliels atbalsts no valsts, lai izlīdzinātu konkurenci. Bet ko saka valsts? Nē, mums to nevajag! Šāda nostāja ir klajā pretrunā ar politiķu lozungiem par to, kas tiek runāts par eksporta veicināšanu. Jo arī kino industrija taču ir eksports! Bet, nē - nedarīsim! Kāpēc nedarīsim, tas pat īsti nav skaidrs - laikam jau tāpēc, ka vienkārši esam idioti...

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.