Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eiropas lietu komisija atbalsta jauno mehānismu Ukrainas finansiālam atbalstam
foto: Shutterstock
Sabiedrība

Eiropas lietu komisija atbalsta jauno mehānismu Ukrainas finansiālam atbalstam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jaunais atbalsta mehānisms paredz aizdevumu Ukrainai 45 miljardu eiro apmērā budžeta ieņēmumu un izdevumu starpības segšanai.

Eiropas lietu komisija atbalsta jauno mehānismu Uk...

“Ukrainas draugi un sabiedrotie jau iepriekš ir vienojušies, ka Krievijai jāatbild par visu, ko tā pastrādā Ukrainā, un tam izmantojami arīdzan iesaldētie agresorvalsts līdzekļi. Jaunais instruments ir būtisks solis praktiskam Ukrainas atbalstam. Tas nodrošinās Ukrainai šobrīd nepieciešamo finansiālo palīdzību aizdevuma veidā, un tā dzēšanai ļaus izmantot agresorvalsts iesaldēto aktīvu peļņu,” piektdien, 18.oktobrī, atzīmēja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis. 

Sēdē komisija vienbalsīgi atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju par Ukrainas Aizdevumu sadarbības mehānisma izveidi un ārkārtas makrofinansiālās palīdzības piešķiršanu kara plosītajai valstij, ziņo Saeimas Sabiedrisko attiecību birojs.

Jaunais atbalsta mehānisms paredz aizdevumu Ukrainai 45 miljardu eiro apmērā budžeta ieņēmumu un izdevumu starpības segšanai. Šo aizdevumu nodrošinās Eiropas Savienības un G7 dalībvalstis, un Ukraina to varēs atmaksāt no iesaldētajiem Krievijas aktīviem un peļņas, ko tie turpina gūt.

Eiropas Savienības dalībvalstīs ir iesaldēti Krievijas Centrālās bankas aktīvi 210 miljardu, savukārt G7 valstīs – 260 miljardu eiro vērtībā, atbildot uz deputātu jautājumiem pauda Finanšu ministrijas pārstāvis. To peļņa ir no četriem līdz pieciem miljardiem eiro gadā. 

Deputāti uzsvēra, ka saprašanās memorandu par Ukrainas Aizdevumu sadarbības mehānisma izveidi ir būtiski noslēgt pēc iespējas ātrāk. Kopš 2022. gada februāra Eiropas Savienība dažādu finanšu instrumentu ietvaros pārvirzījusi Ukrainas atbalstam teju 60 miljardus eiro.