Ventspils dome neizskatīs priekšlikumu nojaukt Fabriciusa pieminekli
foto: Oskars Jūra
Mēra ieskatā, piemineklis ir nevis padomju okupācijas laika slavinājums, bet "konkrēts, uzskatāms atgādinājums par Latvijas sarežģīto vēsturi.
Novadu ziņas

Ventspils dome neizskatīs priekšlikumu nojaukt Fabriciusa pieminekli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Vairākums Ventspils domes deputātu noraidījuši opozīcijas deputāta Aivja Landmaņa (JV, LRA) priekšlikumu - izskatīt jautājumu par Jāņa Fabriciusa pieminekļa demontāžu.

Ventspils dome neizskatīs priekšlikumu nojaukt Fab...

Pirms domes sēdes darba kārtības apstiprināšanas Landmanis vēlējās iepriekš izsludināto domes sēdes darba kārtību papildināt ar lēmumprojektu par Fabriciusa pieminekļa demontāžu. Viņš atsaucās uz biedrības "Publiskās atmiņas centrs" vēstuli pašvaldībai, kurā tā aicināta šo pieminekli demontēt, taču domes sēdē šis jautājums neesot iekļauts. Landmanis rosināja Fabriciusa pieminekli nojaukt līdz 10.novembrim.

Gan domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), gan deputāts Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") uz ierosinājumu atbildēja, ka lēmumprojekti "ir jāsagatavo un jāiesniedz atbilstoši pašvaldības nolikumā noteiktajai kārtībai", ko Landmanis ignorējot. Ventspils vadoņi Landmaņa iniciatīvu novērtēja kā "politisko šovu". Pēc deputātu balsojuma Landmaņa piedāvātais lēmumprojekts ar balsu vairākumu tika noraidīts.

Pēc Ventspils mēra vārdiem, piemineklis līdz šim nav nojaukts, jo to neprasot pirms pāris gadiem pieņemtais likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" un no tā izrietošie Ministru kabineta noteikumi ar demontējamo objektu sarakstu. Minētajā sarakstā nav uzskaitīts neviens Ventspilī esošs piemineklis, piebilda Vītoliņš. Ventspils pašvaldības rīcībā gan esot Ventspils muzeja sniegtais Fabriciusa darbības novērtējums, kas nav viennozīmīgs.

Mēra ieskatā, piemineklis ir nevis padomju okupācijas laika slavinājums, bet "konkrēts, uzskatāms atgādinājums par Latvijas sarežģīto vēsturi, par neatkarīgas Latvijas vēstures tumšajiem posmiem", bet, "iznīcinot nepatriotiskas, neatkarīgas Latvijas idejiskām nostādnēm svešas, bet vienlaikus reālo vēsturi atspoguļojošas un atgādinošas liecības, pastāv risks sabiedrībā aizmirst patieso vēsturi".

Ventspils pašvaldība esot gatava organizēt iedzīvotāju aptauju, ja konkrētā jautājuma aktualitāte to prasīs, lai nodrošinātu iedzīvotāju viedokļu un interešu pilnvērtīgu pārstāvību turpmākajos lēmumos.

Mērs uzsver, ka pašlaik Ventspils pašvaldībai ir pietiekami daudz izaicinājumu, lai rastu finansējumu nākamā gada budžeta vajadzībām, tai skaitā, lai rūpētos par iedzīvotāju drošību apdraudējuma gadījumā, finansējumu pedagogiem, atbalstu senioriem un citām vajadzībām, tādēļ pašvaldībā neuzskata, ka pagaidām būtu jātērē līdzekļi neviennozīmīgi vērtētas vēsturiskas personas pieminekļa nojaukšanai vai pārvietošanai.

Kā vēstīts, arī Nacionālā apvienība vērsusies Latvijas Okupācijas muzejā un Latvijas Kara muzejā, lai no speciālistiem un vēsturniekiem gūtu atzinumus par Fabriciusa personību un vēsturiskajām darbībām, kā arī piemineklī attēloto agresorvalsts militāro formastērpu. Saņemti apliecinājumi par Fabriciusa augsta mēroga militārajām darbībām pret Latvijas valsts neatkarību un NA vērsusies domē ar iesniegumu, aicinot pašvaldību pieminekli demontēt, kā to nosaka likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

"Pieminekļu jautājumā svarīgi vadīties pēc oficiāliem faktiem, nevis emocijām. Atzinumos saņemtie fakti ir nepārprotami - Fabriciuss ir ieņēmis būtisku lomu cīņās pret Latvijas valstiskumu, un likums šādus pieminekļus aizliedz eksponēt. Mums jādemonstrē jaunajai Latvijas paaudzei, ka mums nav ne kopīgas vēstures, ne kopīgas nākotnes ar Krievijas varas aizstāvjiem Latvijā," paudis Saeimas deputāts Butāns.

Arī sabiedrības līdzdalības platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Sarkanās armijas komisāra Fabriciusa pieminekļa Ventspilī demontāžu.

Iniciatīvas autors ir vēsturnieks Andrejs Gusačenko, kurš norāda, ka, neraugoties uz Fabriciusa dalību cīņā pret Latvijas neatkarību un nozīmi boļševiku režīma stiprināšanā un komunistiskās propagandas izplatīšanā kā viņa dzīves laikā, tā arī padomju okupācijas periodā, piemineklis atjaunotā Latvijā turpina atrasties sākotnējā vietā un 2019.gadā pat ir atjaunots.