Kampaņas "Tavu krūšu drošībai" atklāšanas pasākums

30. septembrī tiek sākta kampaņa "Tavu krūšu drošībai", kuras laikā ar ārsta rīkojumu sievietes no 40 gadu vecuma varēs ...

Sabiedrība

FOTO: sāk kampaņu "Tavu krūšu drošībai" - bezmaksas izmeklējumi sievietēm no 40 gadu vecuma

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien, 30. septembrī, tiek sākta kampaņa "Tavu krūšu drošībai", kuras laikā ar ārsta rīkojumu sievietes no 40 gadu vecuma varēs veikt mamogrāfijas izmeklējumu.

FOTO: sāk kampaņu "Tavu krūšu drošībai" – bezmaksa...

Lai saņemtu pakalpojumu bez maksas, nepieciešams iepriekš noformēts ārsta norīkojums, informēja labdarības fondā "Rozā vilciens".

Pēc fonda sniegtās informācijas, krūts vēzis pērn laupījis vairāk nekā 400 sieviešu dzīvību, tāpēc no šodienas sāksies plašāka kampaņa "Tavu krūšu drošībai", aicinot sievietes domāt par krūšu veselību.

Atklājot krūšu veselības mēnesim veltīto kampaņu, šodien pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas tiks prezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs, kas visa oktobra laikā ceļos pa Latviju, nodrošinot bezmaksas mamogrāfijas izmeklējumus sievietēm no 40 gadu vecuma,

Mobilais mamogrāfs piestās Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā, tādējādi padarot izmeklējumu pieejamāku arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies mediķi, veselības nozares speciālisti, valsts amatpersonas un pacientu organizācijas, kas vēlreiz uzsvērs savlaicīgas diagnostikas nozīmi.

Latvijā bieži vien krūts vēzi atklāj 3. vai 4.stadijā. Kampaņas "Tavu krūšu drošībai" pamatā ir atklāsme, ka sievietēm nav pietiekami spēcīgi krūšu drošības protokoli, lai gan iespēja saskarties ar krūts vēzi dzīves laikā ir vienai no astoņām sievietēm. Savukārt lidmašīnās, kur iespēja iekļūt dzīvībai bīstamā situācijā ir tikai viena no 13 miljoniem, ir skaidri saprotamas drošības instrukcijas, norāda fonda pārstāvji.

Viņi skaidro, ka tādēļ tapusi "Krūšu drošības instrukcija", kur krūšu pašpārbaude tiek atrādīta ar stjuartes kustībām.

Kopš savas dibināšanas 2014. gadā fonds "Rozā vilciens" sniedzis atbalstu vairāk nekā 1000 sievietēm, kuras cīnījušās ar krūts vēzi. Fonds turpina nodrošināt palīdzību, piedāvājot individuālas psihologa un psihoterapeita konsultācijas, kā arī fizioterapijas nodarbības, kas atvieglo ārstēšanās procesu.