Simtiem latviešu uzstādījuši Ginesa rekordu: kā pirts mīļotāji apvienojās šajā pārsteidzošajā sasniegumā
foto: Publicitātes foto
Starptautiskā pirts dienā tika uzstādīts jauns Ginesa pasaules rekords kategorijā “Visvairāk cilvēku fotogrāfiju pirtī, kas stundas laikā augšupielādētas Facebook”.
Sabiedrība
2024. gada 13. septembrī, 11:56

Simtiem latviešu uzstādījuši Ginesa rekordu: kā pirts mīļotāji apvienojās šajā pārsteidzošajā sasniegumā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Starptautiskā pirts dienā tika uzstādīts jauns Ginesa pasaules rekords kategorijā “Visvairāk cilvēku fotogrāfiju pirtī, kas stundas laikā augšupielādētas Facebook”. Rekorda laikā tika augšupielādētas 3909 fotogrāfijas, no kurām 3602 atbilda Ginesa prasībām un tika iekļautas rekorda apstiprinājumā. Rekorda pasākumā piedalījās aptuveni 300 pirts mīļotāji, tostarp arī no Latvijas.

Simtiem latviešu uzstādījuši Ginesa rekordu: kā pi...

Rekorda tapšanas procesu cieši uzraudzīja oficiāls pārstāvis un trīs papildus eksperti, kuri pārskatīja katru fotogrāfiju, lai nodrošinātu tās atbilstību noteiktajiem standartiem. “Šis ir unikāls sasniegums visām iesaistītajām valstīm. Lai gan iepriekš pirtīs ir uzstādīti dažādi rekordi, šāds plašs kopīgs pasākums ir bijis pārsteidzošs,” norāda “Visit Estonia” tūrisma nodaļas vadītāja Anelli Lepa.

Ginesa rekorda uzraudzību veica arī Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes pasniedzēja un Ginesa rekordu projektu audita eksperte Lea Sudakova. Viņa atzīmē, ka projekts bija izaicinājums: “Arvien pieaugot fotogrāfiju skaitam, Facebook darbība palēninājās, kas padarīja skaitīšanas procesu laikietilpīgāku. Mēs rūpīgi pārbaudījām katru fotogrāfiju, lai nodrošinātu tās atbilstību prasībām.”

Pirts ir zinātniski pierādījusi savas veselības ieguvumus, tostarp locītavu problēmu mazināšanu, muskuļu atslābināšanu un asinsrites uzlabošanu. Regulāra pirts apmeklēšana var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku līdz pat 50%.

Pasākums ieguva lielu starptautisku rezonansi, saņemot fotogrāfijas no 47 valstīm un vairākiem kontinentiem, tostarp no tālām vietām kā Jaunzēlande un Japāna. Organizatīvā komanda apsver iespēju uzstādīt vēl vienu rekordu nākamajā gadā, lai turpinātu popularizēt šo unikālo tradīciju. “Mūsu mērķis ir turpināt piesaistīt starptautiskos dalībniekus un parādīt, ka pirts kultūra ir dzīvotspējīga arī mūsdienās,” piebilst Anelli Lepa. Ginesa rekorda fotogrāfijas iespējams aplūkot šeit.