Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijas handbola izlase Eiropas čempionātā kvalifikācijā bez Daiņa Krištopāna
foto: imago/Eibner
Paliek atklāts jautājums, vai mūsu labāko handbolistu Daini Krištopānu vēl kādreiz redzēsim Latvijas izlasē.
Citi sporta veidi

Latvijas handbola izlase Eiropas čempionātā kvalifikācijā bez Daiņa Krištopāna

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu handbola izlase 2026.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīram gatavosies bez Daiņa Krištopāna paplašinātajā kandidātu sarakstā, ziņo Latvijas Handbola federācija (LHF).

Latvijas handbola izlase Eiropas čempionātā kvalif...

Treniņnometni nepilnā sastāvā izlase uzsāks 1. novembrī Dobelē, bet, pievienojoties ārzemēs spēlējošajiem latviešiem, to turpinās 4. novembrī Serbijā. 7. novembrī Latvijas komanda atgriezīsies Jelgavā, kur turpinās gatavoties kvalifikācijas turnīra spēlei ar Spāniju. "Izlasē ir nomainījusies viena no spēcīgākajām paaudzēm, taču nākotni redzu pozitīvu un esmu pagodināts vadīt izlasi, kurā ir daudz jaunu, motivētu un ambiciozu spēlētāju," saka izlases galvenais treneris Davors Čutura.

Viņš bilst, ka iepriekšējā sezonā spēlētāji guva labu pieredzi un arī turpmāk cītīgi tiks strādāts pie spēles stila, spēlētāju pārliecības un komandas stiprināšanas. Galvenais treneris izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā ir iekļāvis 13 ārvalstīs spēlējošus latviešus un 23 vietējo klubu Dobeles "Tenax", "ASK Zemessardze"/"Rīgas Stradiņa Universitāte", "Murjāņu Sporta ģimnāzija" un "Ogre" spēlētājus.

Kandidātu sarakstā ir iekļauti arī vairāki gados jauni handbolisti, kuri sevi labi apliecināja vasarā aizvadītajos Eiropas B divīzijas čempionātos U-20 un U-18 izlasēs, un šajā sezonā jaunie handbolisti var debitēt Latvijas pieaugušo izlasē. Latvijas izlase EČ kvalifikācijas spēļu ciklu sāks 6. novembrī izbraukumā mačā ar Serbiju un 10. novembrī Jelgavā tiksies ar Spāniju.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijai ceturtajā grupā ir jātiekas arī ar Itāliju, ar kuru divreiz būs jāspēlē martā, bet aprīlī norisināsies atbildes spēles ar spāņiem un serbiem.

Šosezon izlase spēlēs Zemgales Olimpiskajā centrā Jelgavā. Latvijas izlasi galvenā trenera amatā trešo sezonu vada serbu izcelsmes treneris Davors Čutura, kuram palīdz treneris Arnolds Straume, fiziskās sagatavotības un vārtsargu treneris Laureano Martiness Simons, kā arī video analīzes un taktiskās sagatavotības treneris Santjago Garrido Pintoss.

Eiropas čempionāta priekškvalifikācijas sacensībās janvārī Latvija divu maču summā piekāpās Luksemburgai ar 60:61. Eiropas meistarsacīkšu priekškvalifikācijas kārtā trīs komandas - Luksemburga, Kosova un Beļģija - iekļuva sacensību kvalifikācijas pamatturnīrā.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas posmam bija paredzējusi četras brīvas vietas gadījumam, ja notiktu izmaiņas politiskajā situācijā, kas pieļautu Krievijas un Baltkrievijas valstu komandu dalību Eiropas Handbola federācijas (EHF) sacensībās. Tā kā situācija nebija mainījusies un Latvija triju zaudētājvalstu vidū bija ranga augšgalā, divu spēļu summā zaudējot pretiniekiem tikai ar vienu vārtu starpību, EHF Latvijas izlasei deva iespēju spēlēt kvalifikācijas pamatturnīrā.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs ar 32 komandu līdzdalību noritēs no 2024. gada novembra līdz 2025. gada aprīlim. Finālturnīrs ar 24 komandu līdzdalību no 2026.gada 15.janvāra līdz 1.februārim notiks Dānijā, Zviedrijā un Norvēģijā.

Latvijas izlases paplašinātais kandidātu saraksts:

vārtsargi - Artūrs Kuģis, Ritvars Putra, Niks Lagzda (visi - Dobeles "Tenax"), Edgars Kukša ("Aurich", Vācija), Elvijs Kušners ("Ogre"), Erlens Klešniks ("Minden", Vācija);

kreisā mala - Renārs Grebeņņikovs, Kristiāns Ingus Jonuška ("ASK Zemessardze"/RSU), Ričards Juzups (Dobeles "Tenax"), Emīls Vilsons (MSĢ);

kreisie ārējie - Ralfs Geislers ("Lippe II", Vācija), Roberts Rancāns ("Linz", Austrija), Jānis Pāvels Valkovskis ("Coburg", Vācija), Emīls Kurzemnieks ("Creteil", Francija), Toms Lielais ("Ogre"), Leonards Valkovskis ("2000 Coburg", Vācija), Kārlis Krūmiņš, Nils Kreicbergs (abi - Dobeles "Tenax"), Endijs Šnepsts, Einārs Borisovs (abi - MSĢ);

līnijas spēlētāji - Jevgeņijs Rogonovs ("Villa de Aranda", Spānija), Artūrs Meikšāns (Pelvas "Serviti", Igaunija), Antons Šuleiko, Intars Jomants (abi - Dobeles "Tenax"), Sandis Vaškevičs ("ASK Zemessardze"/RSU);

saspēles vadītāji - Marks Lilienfelds ("2000 Coburg", Vācija), Raivis Gorbunovs ("Konstanz", Vācija), Elgars Kušners (MSĢ), Rauls Erlends Serafimovičs ("Stralsunder", Vācija), Endijs Kušners ("Hordur", Islande);

labā mala - Linards Usāns, Kristers Plūme (abi - Dobeles "Tenax), Andis Bors, Mārtiņš Misulis (abi - MSĢ);

labie ārējie - Valdis Kalniņš (MSĢ), Ņikita Pančenko (Dobeles "Tenax).