VIDEO: mūžībā devusies NBA zvaigzne Dikembe Mutombo, kura slaveno žestu ar pirksta kratīšanu fani dievināja, bet NBA aizliedza
foto: Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Sportista žestu pretinieki uzskatīja par nesportisku rīcību, bet fani mīlēja.
Basketbols

VIDEO: mūžībā devusies NBA zvaigzne Dikembe Mutombo, kura slaveno žestu ar pirksta kratīšanu fani dievināja, bet NBA aizliedza

Sporta nodaļa

Jauns.lv

58 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā devusies sporta leģenda Dikembe Mutombo, kurš savā laikā izpelnījās plašu popularitāti ar pirksta kratīšanu spēles laikā.

VIDEO: mūžībā devusies NBA zvaigzne Dikembe Mutomb...

Kongo dzimušais centra spēlētājs Mutombo devās mūžībā pēc ilgstošas cīņas ar smadzeņu vēzi, bet savulaik talantīgais sportists NBA aizvadīja 18 sezonas no 1991. līdz 2009.gadam. Karjeras laikā viņš astoņas reizes piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē un četras reizes tika atzīts par sezonas labāko aizsardzības spēlētāju. Divas sezonas Mutombo noslēdza kā labākais cīņā par atlēkušajām bumbām, bet trīs sezonas bija labākais bloķētājs.

Tomēr, neskatoties uz viņa sportisko talantu, daudziem faniem atmiņā viņš paliks ar savu firmas zīmi - pirksta vicināšanu pēc tam, kad viņš bloķēja pretinieka metienu. Pēc veiksmīga bloka viņš bieži mēdza rādīt uz pretinieku ar pirkstu un kratīja to no vienas puses uz otru, it kā sakot "nē, nē, nē" – tas bija skaidrs vēstījums, ka viņi nevarēs izpildīt savu metienu viņa klātbūtnē. Šis žests izpelnījās plašu atpazīstamību, padarot Mutombo ne tikai par dominējošu aizsardzības spēlētāju, bet arī par izklaidējošu personību NBA.

Tiesa, ne visi ar šādu žestu bija mierā. Pretinieki to uzskatīja par nesportisku rīcību un necieņas izrādīšanu un līdz ar to NBA kādu laiku centās šādu Mutombo rīcību izskaust. NBA uz laiku aizliedza Dikembe Mutombo pirksta vicināšanas žestu, cenšoties samazināt konfliktu risku spēļu laikā, tomēr Mutombo turpināja to izmantot, taču uzmanīgāk - lai izvairītos no sodīšanas. Laika gaitā šis žests kļuva tik ikonisks un atpazīstams, ka NBA to lielā mērā pieņēma kā daļu no Mutombo personības. Fani šo žestu mīlēja un katru reizi to manot, izplūda skaļās ovācijās. 

Papildus sporta sasniegumiem, Mutombo ir pazīstams arī ar saviem ieguldījumiem labdarībā. 2.18 metru garais basketbolists piedzima Kongo Demokrātiskajā Republikā un dzīves laikā viņš aktīvi iesaistījās veselības aprūpes uzlabošanā Āfrikā. 2007. gadā viņš savā dzimtajā pilsētā uzcēla slimnīcu, sniedzot būtisku ieguldījumu medicīnas aprūpē reģionā.