Basketbols
2024. gada 3. septembrī, 10:39

Roku rokā ar basketbolu. Jansonu ģimene par aizrautīgo sporta veidu

Marika Džule, Dāvids Gržibovskis

Jauns.lv

Laba attieksme, disciplīna, darba tikums un ticība sev – šādas vērtības devis basketbols Jansonu ģimenei, kurā nu jau trešā paudze aizrautīgi nodarbojas ar šo sporta veidu.

Roku rokā ar basketbolu. Jansonu ģimene par aizrau...

Ziedonis un Daiga Jansoni, tāpat kā meitas Liene un Līga pēc veiksmīgas spēlētāju karjeras tagad ir basketbola treneri. Līgas dēls Nikolass ir BJBSS “Rīga/Jugla” audzēknis, viņš atzīst, ka sporta disciplīna daudz palīdz mācībās, tāpat – komandas darbs. “Nekad neesam spieduši bērnus nodarboties ar basketbolu, lai padarītu viņus par sporta zvaigznēm. Ļāvām attīstīties. Protams, ja kaut ko dari, tad dari to kārtīgi,” tā Ziedonis Jansons, kurš sāka mest bumbu grozā vēl pamatskolas laikā leģendārā trenera Maigoņa Valdmaņa vadībā.

foto: Ekrānuzņēmums
Ziedonis Jansons ar meitu Lienu Jansoni un Nikolass Mazurs.
Ziedonis Jansons ar meitu Lienu Jansoni un Nikolass Mazurs.

Savulaik viena no redzamākajām Latvijas sieviešu basketbola izlases dalībniecēm Liene Jansone stāsta, ka viņas audzēknes ir “ar sirdi un dvēseli” basketbolā un prot sekmīgi savienot grūtos ikdienas treniņus ar mācībām, kā arī būt atbalsts vecākiem ģimenes darbos. Arī Lienes studijās RSU labs pamats ir šī ģimenē, skolā un sporta laukumā iegūtā motivācija tiekties pēc sekmēm. Ziedonis piebilst, ka basketbols vistiešākā veidā mudina pusaudžus neaizmirst par mācībām, proti, treneri ne tikai regulāri seko panākumiem spēles meistarībā, bet arī pārbauda skolas atzīmes un tikai sekmīgie drīkst piedalīties finālsacensībās. Tā nu nav, ka jauniešiem tas viegli padodas, jo nepieciešama laba plānošana un disciplīna, taču tas ir tā vērts – secina Liene.

Autore Marika Džule, operators Dāvids Gržibovskis.