
Gaļas cienītāju sapnis: sātīgais liellopa sautējums

Gaļas sutināšanas ilgums atkarīgs no tā, kā sagriezta gaļa un kāds gabals trāpījies. Šādā veidā var pagatavot arī gaļu ar kauliņu – tas nedaudz apgrūtinās ēšanu, toties dos papildu garšu mērcei.
30 minūtes + 2 ½ stundas sautēšanai
4–6 personām
1 ½ kg liellopa šķiņķa vai karbonādes
500 ml buljona
500 ml sarkanvīna
250 g mazu šampinjonu
2 burkāni
½ sakņu selerijas
2 lieli sīpoli
100 g sviesta
4 daiviņas ķiploka
1 ēdk. tomātu pastas
1 ēdk. sāls
1 ēdk. cukura
1 zariņš timiāna
1 zariņš rozmarīna
krietna šķipsna maltu piparu
1. Sīpolu un ķiploku smalki sakapā, burkānus sagriez ripās, selerijas – kubiņos. Liellopa gaļu sagriez palielos gabalos, ap 50 g katru.
2. Biezā katlā liec sviestu, uzkarsē to pa daļām apbrūnini gaļas gabalus. Izņem gaļu no katla un noliec malā. Šampinjonus pārgriez uz pusēm.
3. Katlā palikušajā sviestā ieber sīpolus un ķiplokus, un 2–3 minūtes pasutini. Pievieno burkānus, seleriju un sēnes un maisot cep pāris minūtes. Tad liec klāt pārējās sastāvdaļas un uzvāri.
4. Liec atpakaļ katlā apcepto gaļu. Katlam uzliec vāku un uz lēnas uguns sutini apmēram 2 ½ stundas. Ik pa laikam pārbaudi, vai nav nepieciešams papildināt šķidrumu. Vēl labāk, ja katlu vari ielikt cepeškrāsnī 150 grādu karstumā uz divarpus stundām.
5. Kad gaļa gatava, izņem to un garšaugus no katla. Pārējo katla saturu sablendē biezā mērcē vai arī atstāj dārzeņus un sēnes gabaliņos. Labi garšos ar grauzdētu maizi un karoti skāba krējuma.