
Dārziņš uz palodzes visu gadu: kā izaudzēt gardos un veselīgos zirņu asnus

Ai, kā ziemā kārojas kādu zaļumiņu! Veikalā, protams, var nopirkt dažādus mikrozaļumus, tomēr tie nav pašaudzēti. Tāpēc jāmet šaubas pie malas un jāmēģina izaudzēt vērtīgos asnus mājās. Vispieticīgākie un vieglāk audzējamie, kā arī vieni no garšīgākajiem un veselīgākajiem ir zirņu asni.
Izvēloties zirņus diedzēšanai, atceries, ka der gan cukurzirņi, gan parastie pelēkie zirņi. Tiesa, nederēs tie zirņi, ko pērc sēšanai dārzā; iegādājies tieši diedzēšanai paredzētos. Pretējā gadījumā vari nopirkt kodinātus zirņus, bet to asni nav izmantojami pārtikā.
Pirms sāc diedzēt zirņus, liec tos uz mērcēties 24 stundām. Ja mērcēsi ilgāk, zirņi zaudēs savu dīgtspēju. Audzēšanai izvēlies nelielu, samērā seklu kastīti ar drenāžas caurumiem un tajā 5–6 cm biezā slānī ieber kūdras substrātu, kas paredzēta diedzēšanai. Substrātu nedaudz samitrini. Izmērcētos zirņus ieber kastītē uz substrāta un piespied. Zirņus liec tā, lai tie būtu cieši cits pie cita. Kastīti cieši pārsedz ar plēvi un novieto siltā un tumšā vietā apmēram uz 48 stundām. Šajā laikā zirņi izdzīs saknītes.
Zirņi ir aukstumizturīgi un sāk dīgt jau +5–7 grādu temperatūrā, taču to augšanai piemērotāka ir + 20–25 grādu temperatūra, tāpēc pārcel kastītes ar zirņiem uz palodzes. Audzēšanai var izmantot arī papildu gaismu, piemēram, dienasgaismas spuldzi, kas novietota virs kastītēm ar zirņiem.
Atceries, ka zirņus nedrīkst ne iekaltēt, ne pārlaistīt; rūpīgi seko augsnes mitrumam.
Zirņu asni ir visgaršīgākie, kad izauguši 5–7 cm gari. Nogriez tos ar šķērēm apmēram 5 mm virs substrāta. Nogrieztie zirņi mēdz izdzīt vēl asnus, tāpēc turpini tos laistīt. Lai zaļumi būtu pieejami vienmēr, sēj zirņus pakāpeniski ik pēc dažām dienām.