Griķi – senais superprodukts, ko var pagatavot ideāli gardi
foto: Shutterstock
Visērtākais griķu pagatavošanas veids ir tos noskalot un iemērkt ūdenī uz vismaz 6 stundām. Ja paredzēts tos ēst siltus, tad atliek tikai uzkarsēt. Mērcējoties tie uzņems nepieciešamo ūdens daudzumu un nekļūs ķēpīgi mīksti, kā var gadīties, griķus pārvārot.
Garšīgi

Griķi - senais superprodukts, ko var pagatavot ideāli gardi

Padomu nodaļa

Žurnāls "100 Labi Padomi"

0

Griķi ir viens no senākajiem un uzturvielām bagātākajiem produktiem, ko cilvēki lieto uzturā jau gadsimtiem ilgi. Lai tie sanāktu ideāli gardi, svarīgi zināt dažus vienkāršus, bet efektīvus pagatavošanas paņēmienus.

Lai cik dīvaini tas izklausītos, griķi ir tuvi radinieki rabarberiem. Uzmanīgi apskati to sēklas – itin viegli saskatīsi līdzību.

Kas jāzina, lai griķi izdotos nevainojami?

* Visērtākais griķu pagatavošanas veids ir tos noskalot un iemērkt ūdenī uz vismaz 6 stundām. Ja paredzēts tos ēst siltus, tad atliek tikai uzkarsēt. Mērcējoties tie uzņems nepieciešamo ūdens daudzumu un nekļūs ķēpīgi mīksti, kā var gadīties, griķus pārvārot.

* Ja vāri griķus katliņā, noskalo tos un tad uzlej ūdeni, lai tas būtu 2 cm virs griķiem. Strauji uzvāri, tad samazini karstumu zem katliņa līdz minimumu un vāri vēl 15–20 minūtes.

* Lai griķi būtu īpaši garšīgi, tos var vārīt buljonā.

Kas ir zaļie griķi?

Veikalos lielākoties atrodami griķi brūnā krāsā, bet ir arī zaļi. Tie ir tādi paši griķi, tikai brūnie ir iepriekš apgrauzdēti, lai iegūtu spēcīgāku garšu un tos varētu ātrāk pagatavot. Zaļie griķi garšo citādi –noteikti ir vērts pagaršot abus veidus. Zaļie griķi izvārīti ir mīkstāki, tāpēc mēdz sajukt vai salipt.

Interesanti

Griķu lauki zied līdz pat salnām, tādēļ dravnieki nereti blakus bišu stropiem iesēj griķus, lai bites varētu vākt medu līdz vēlam rudenim. Griķu medus ir tumšā krāsā, tam ir īpaša, izteikta garša.

Griķu plācenīši

Pavisam vienkāršs un garšīgs ēdiens, ko pagatavot no pāri palikušiem griķiem. Pasniedz ar sačurkstinātu speķīti vai mērci; derēs arī skābs krējums vai kausēts sviests.

foto: Shutterstock
Griķu plācenīši
Griķu plācenīši

15 minūtes
2–4 personām

400 g vārītu un atdzesētu griķu
1 ola
šķipsna sāls
taukviela cepšanai

1. Griķus ber bļodiņā, iesit olu, pieber sāli.

2. Cep kā pankūkas mēreni uzkarsētā pannā no abām pusēm, līdz brūni.