Pašu audzētie dārzeņi ir savītuši un ar pagraba garšu. Kāpēc?
Mēdz teikt, ka tiem, kam ir labs pagrabs, par dārzeņu kvalitāti galva nav jālauza līdz pat pavasarim. Diemžēl tas ne vienmēr ir tā. Nereti skaistie dārzeņi netīkami ož un pat garšo pēc pagraba vai arī jau janvārī ir savītuši un sabojājušies.
* Pagrabs nav brīnumlīdzeklis – tas tikai palēnina ražas bojāšanos, bet to neapstādina.
* Dārzeņus un augļus pēc novākšanas lieki netīri, jo tā var sabojāt mizu. Mazliet zemes uz burkāniem vai kartupeļiem pasargā tos no savīšanas.
* Pagrabā jānodrošina nemainīga temperatūra, vislabāk + 2–3 grādi. Šādā temperatūrā samazinās etilēna izdalīšanās no augļiem un dārzeņiem. (Etilēns veicina ražas nogatavošanos.)
* Parūpējies, lai pagrabā būtu pietiekams gaisa mitrums. Tas neļaus dārzeņiem un augļiem savīst.
* Ļoti svarīgi, lai pagrabā būtu laba ventilācija. Tad dārzeņi un augļi neiegūs nepatīkamu pagraba smaku un garšu.
* Droši var turēt kopā bietes un kartupeļus – tie gādā, lai kaimiņi nesavīst. Neglabā citus dārzeņus un augļus vienā telpā ar āboliem, bumbieriem un tomātiem, jo tie pastiprināti izdala etilēnu.
* Kabačus, gurķus un ķirbjus var glabāt kopā, bet ne blakus kartupeļiem, jo tad tie pievilksies ar pagraba smaku.
* Vislabāk, ja pagrabā ir atsevišķi nodalījumi āboliem, kartupeļiem, saknēm un kāpostiem.