Kā pēdējos pagraba ābolus izcept divās gardās kūkās
foto: Shutterstock
Garšīgi

Kā pēdējos pagraba ābolus izcept divās gardās kūkās

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kamēr pagrabā vēl pieejami āboli no pašu dārza, jāsteidz tos ēst. Ja apnicis grauzt svaigā veidā, var iecept gardā kūkā. Ja mājas ābolu nav, droši vari izmantot arī veikalā pirktos.

Mājas ābolkūka

8 gabali
1 stunda 15 minūtes

5 lieli, sulīgi āboli
180 g cukura
125 g kviešu miltu
125 g mannas
80–100 g auksta sviesta
1 ēdk. vaniļas cukura
1 tējk. sodas
1/3 tējk. malta kanēļa

foto: Shutterstock
Mājas ābolkūka
Mājas ābolkūka

1. Veidni (labāk ar noņemamām malām) izklāj ar cepampapīru. Ābolus nomazgā un rupji sarīvē. Bļodā iesijā miltus, sodu, vaniļas cukuru, kanēli, iemaisi cukuru, mannu un sadali četrās vienādās daļās. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. Vienu daļu sauso produktu ber veidnē, izlīdzini, rupji uzrīvē ¼ sviesta. Pa virsu liec 1/3 rīvēto ābolu. Tad atkal liec kārtu no sausajiem produktiem, uzrīvē sviestu, uzliec ābolus. Visu atkārto vēl vienu reizi. Kūku noslēdz sauso produktu maisījuma kārta, kurai pa virsu uzrīvēts sviests. 

3. Liec kūku cepeškrāsnī un cep 50–55 minūtes, kamēr virsiņa kļuvusi brūni zeltaina. Atdzesē un tikai tad pasniedz.

Ābolu tarte ar karameli

Pasaulē to mēdz dēvēt arī par Tarte Tatin. Leģenda vēsta, ka šī bezgalgardā kūciņa kā jau vairums saldēdienu radusies liktenīgas kļūdas dēļ. Viena no viesnīcnieču Tatēnu māsām, gatavojot parastu ābolkūku, to piemirsa cepeškrāsnī un atcerējās vien tad, kad virtuvē sāka smaržot pēc cukurgailīša… Tā tika likti pamati populārajām tā saucamajām apgrieztajām kūkām. Tagad ābolus mēdz aizstāt ar bumbieriem, cidonijām, persikiem un pat banāniem. Gatavu pasniedz ar putukrējumu, saldējumu vai skābu krējumu.

6–8 personām
1 stunda

MĪKLAI:

230 g miltu
120 g sviesta
1 olas dzeltenums
20 g pūdercukura
šķipsna sāls
25 ml ūdens

TARTEI:
1 kg ābolu
300 g cukura
70 g sviesta un nedaudz formas ietaukošanai

foto: Shutterstock
Ābolu tarte ar karameli
Ābolu tarte ar karameli

1. Miltus iesijā bļodā, pievieno cukuru, sāli, izveido bedrīti un tajā ieliec olas dzeltenumu, ielej ūdeni. Kārtīgi samīci, savel bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz pusstundu.

2. Uz mazas uguns katliņā karsē cukuru, kamēr tas izkūst un karamelizējas, pievieno sviestu, lej ietaukotā apaļā formā, lai atdziest. Ābolus griez 4 daļās, uzņem serdi, kārto uz cukura masas ar miziņu uz leju.

3. Izrullē mīklu aplī, liec virsū āboliem (mīklas aplim jābūt lielākam nekā tartei, maliņas ieloci). Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 35 minūtes.