100 Labi padomi recepte: smilšu mīklas groziņi ar rasolu
Ar ko gan palutināt mājiniekus un viesus svētku laikā? Šādu jautājumu noteikti sev uzdod daudzas namamātes. Kāda drudžaini lūkojas pēc eksotiskiem ēdieniem, cita pārskata recepšu piedāvājumu žurnālā un kulinārijas šovos. 100 labi padomi šogad svētku galdā iesaka celt klasikas klasiku – ar rasolu pildītus smilšu mīklas groziņus. Tos novērtēs visi!
Rasolam:
2 kartupeļi, 1 burkāns, 200 g doktordesas, 200 g konservētu zaļo zirnīšu, 2 nelieli marinēti gurķi, 1 cieti vārīta ola, ½ skāba ābola, 4 ēdk. krējuma, 4 ēdk. majonēzes, 1 tējk. sinepju, 1 tējk. mārrutku, ½ tējk. sāls, ½ tējk. maltu melno piparo.
Groziņiem:
200 miltu, 70 g sviesta, 1 ola, 1 ēdk. skābā krējuma, sāls.
1. Sviestu sajauc ar olu un sāli. Pievieno miltus un ātri samīci mīklu. Nepārmīci, citādi groziņi nebūs trausli.
2. Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 20 minūtēm ieliec saldētavā.
3. Liec mīklu groziņu formiņās, rūpīgi piespiežot pie malām un apakšas. Sadursti ar dakšiņu. Cep 180 grādos, kamēr zeltaini brūni.
4. Atdzesē un izņem no formiņām.
5. Kamēr groziņu mīkla ir ledusskapī, liec vārīties kartupeļus un burkānu ar visu mizu. Vāri sālsūdenī, līdz mīksti. Izvāri arī olu. Kamēr groziņi dziest, atdzesē arī kartupeļus, burkānus un olu. Nomizo dārzeņus un ābolu.
6. Kartupeļus, burkānus, ābolu, gurķus un desu sagriez nelielos kubiņos. Olu nolobi un sarīvē.
7. Liec visas sastāvdaļas bļodā, pieber zaļos zirnīšus.
8. Pagatavo mērci: trauciņā sajauc krējumu ar majonēzi, sinepēm, mārrutkiem, sāli un melnajiem pipariem.
9. Pievieno mērci pārējām rasola sastāvdaļām un samaisi.
10. Neilgi pirms pasniegšanas pildi rasolu atdzisušajos groziņos, dekorē ar zaļumiem.