Remonts var samazināt maksu - ko ņemt vērā, slēdzot mājokļa īres līgumu
foto: Pexels.com/@Tima Miroshnichenko
Rudens ir laiks, kad mājokļu īres tirgū pilsētās sākas aktivitāte.
Noderīgi ikdienā

Remonts var samazināt maksu - ko ņemt vērā, slēdzot mājokļa īres līgumu

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Gan Rīgā, gan citās pilsētās ir maz kvalitatīvu mājokļu īres piedāvājumu, līdz ar to cenas ir augstas. Dažkārt īrniekiem tiek piedāvāts izremontēt dzīvokli - apmaiņā prasot zemāku īres maksu. Kas jāņem vērā, piekrītot šādam variantam, noskaidroja Latvijas Radio.

Kvalitatīvu īres dzīvokļu maz

Rudens ir laiks, kad mājokļu īres tirgū pilsētās sākas aktivitāte. Pēdējo gadu tendences galvaspilsētā nav pārāk labas - piedāvājumu ir maz, bet cenas augstas, raksta portāls "Lsm+".

"Kvalitatīvu mājokļu tiešām ir maz. Nekvalitatīvo var atrast daudz vairāk arī par daudz pieņemamākajām cenām, taču dzīvot šādos dzīvokļos neviens nevēlas," atzina kompānijas "Latio" nekustamo īpašumu darījumu daļas vadītāja Laura Bergmane. Kvalitatīvu mājokļu trūkuma tendence vērojama visā Latvijā, norādīja Bergmane.

Kompānijas "Bonava" Latvija pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša arī norāda, ka mājokļu tiešām trūkst, īpaši kvalitatīvu. Viņš to saista ar to, ka Latvija ir viena no valstīm ar visaugstāko piederības indeksu - tas nozīmē, ka ļoti lielai sabiedrības daļai - pašam cilvēkam vai viņa ģimenes locekļiem ir pašiem savs mājoklis.

"Un tāpēc ļoti daudzi dzīvo paši savos dzīvokļos, un šis jautājums viņiem vispār nav aktuāls. Īres tirgū bieži parādās dzīvokļi, kas atbrīvojušies pēc radinieka nāves vai vienkārši kļuvuši nevajadzīgi. Tos minimāli remontē un liek tirgū," norādīja Ekša.

Taču nereti remonts netiek veikts nemaz un dzīvoklis tiek izstādīts tādā veidā, kādā tas ir. Tieši tā parādās sludinājumi par dzīvokļu izīrēšanu par pietiekami zemu cenu, bet kuros neviens nevēlas dzīvot, norādīja Ekša.

Remontēt pašam?

Arvien biežāk parādās piedāvājumi, kuros īrniekiem tiek piedāvāts dzīvokli izremontēt zemākas īres maksas rēķinā. Taču pret šādu variantu jāizturas visai uzmanīgi, saka Bergmane.

Zvērināts advokāts, "Sorainen" biroja jurists Jorens Jaunozols atzina, ka remonts ir svarīga lieta, kam jāpievērš uzmanība nomas līgumā. Tā kā daudzas lietas par īpašuma nomu tiek atrunātas tieši šajā dokumentā, nevis likumā.

Ja īrnieks vēlas vienoties ar iznomātāju, ka ieguldīs savus līdzekļus nekustamā īpašuma objektā, šim jautājumam jābūt rūpīgi atrunātam - tā kā savām saistībām jābūt no abām pusēm.

Ja esat vienojušies ar iznomātāju, ka ieguldīsiet līdzekļus mantā, tas jāatspoguļo līgumā, norāda eksperts. Tajā jāraksta arī nomnieka aizsardzības mehānisms - vai tā būtu pazemināta nomas maksa vai ierobežojums mainīt nomas vērtību līguma darbības laikā, skaidroja jurists.

Bet aizsardzības mehānismi ir vajadzīgi arī iznomātājam. Piemēram, līgumā jābūt punktiem, ka, ja ieguldījumi nav veikti, iestāsies zināmas sekas.