Siguldas Svētku laukumā notiks Rudens stādu parāde
foto: Kristaps Rajeckis Photography
Stādu parāde ir rudens centrālais notikums Siguldā. Foto: Staduparade.lv

Siguldas Svētku laukumā notiks Rudens stādu parāde

Padomu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Sestdien, 21.septembrī, no plkst.10 līdz 16 Siguldas Svētku laukumā norisināsies dārzkopības sezonas noslēguma pasākums "Rudens stādu parāde 2024", informē pašvaldībā.

Pasākumā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Apmeklētājus gaida ne tikai stādu un dārza preču, amatniecības un pārtikas produktu plašs piedāvājums, bet arī svētku atmosfēra, kuru piepildīs mūzikas skaņas, poniju izjādes bērniem un konkursi apmeklētājiem un dalībniekiem ar balvām no pasākuma atbalstītājiem.

Pasākuma organizatori atgādina, ka rudens tāpat kā pavasaris ir piemērotākais laiks stādīšanai. Augus konteineros var stādīt visu sezonu, aktuāla rudenī ir kailsakņu stādīšana. Audzētāji norāda, ka pēc ne visai labvēlīgās ziemas liels pieprasījums bija pēc ziemcietēm - gan tāpēc, lai atjaunotu to stādījumus, gan tāpēc, ka popularitāti ieguvuši tā saucamie "angļu dārzi" ar augu pārbagātību. Pieprasījums bijis pēc rožu stādiem un dekoratīvajiem augiem, no retākiem stādiem - ciedru riekstu priedes, liela izmēra amūras korķkoki, baltegles un valrieksti. Šogad pircēji iecienījuši ogulājus, no lielākiem kokiem - vasaras ābeles. Tāpat palielinājies pieprasījums vecajām ābeļu šķirnēm, kā arī zemeņu stādiem. Audzētāji piebilst, ka pieprasījumam pēc kauliņkokiem jūtams samazinājums. Pavasarī un vasarā lielākais pieprasījums bija pēc dažādiem garšaugiem un lavandām. Popularitāti nezaudē arī ziemcietes, taču pieprasījuma samazinājums ticis novērots pēc vasaras puķēm. Tāpat šajā sezonā bija jūtams pieprasījuma samazinājums dārzeņu grozam uz vienu pircēju.

Pasākuma laikā tiks slēgta ceļu satiksme Cēsu ielā posmā no Lāčplēša ielas līdz Siguldas Svētku laukumam un Leona Paegles ielā posmā no Lāčplēša ielas līdz Siguldas Svētku laukumam. Rudens stādu parādē apmeklētājiem būs bezmaksas ieeja un autostāvvieta.